Založ si blog

NACHÁDZANIE POKLADOV

SPS a AAP Štvrtý titul zo série Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej Slaninákovej mapuje originálne recepty regiónov Hontu, Podpoľania a Novohradu. Vo vydavateľstve Ikar ide o projekt siedmych titulov s ambíciou pokryť celé Slovensko.

 

Autorka (rodáčka z Banskej Štiavnice) má s varením skúsenosti: istý čas prešla všetkými pozíciami reštaurácií v Moskve, v Prahe, vo Viedni a v Bratislave. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie.

 Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria týchto kuchárskych kníh zachytáva prekvapivo pestré dedičstvo našich predkov.

   História každej krajiny sa prejavuje aj v jej gastronómii. Slovenská kuchyňa v minulosti nezávisela len na prírodných podmienkach, ktoré ovplyvňovali poľnohospodárstvo v konkrétnom regióne, ale aj na majetnosti rodiny a od toho, či išlo o kuchyňu mešťanostov, alebo obyvateľov vidieka. Navyše naše stravovanie ovplyvnili aj iné národy Rakúsko – Uhorska. Preto sa relatívne malé geografické územie môže pochváliť rozmanitou a špecifickou gastronomickou ponukou. Je ťažké presne určiť, v ktorých končinách niektoré jedlá vznikali a akú hlbokú stopu na nich zanechali iné etniká, no okrem typických slovenských ľudových jedál či tradičnej stredoeurópskej kuchyne „ochutnáme na tanieroch našich predkov“ aj vplyv Balkánu, či dokonca vzdialeného Istanbulu.

 Spomínaný titul obsahuje prehľadne usporiadané originálne regionálne recepty v praktickom podaní. Od predjedál, cez polievky a hlavné jedlá, omáčky, koláče  a nápoje až po unikátne miestne pochúťky, ako je napríklad „nudlfanc“ z regiónu Hontu (čo sú vlastne zapekané cestoviny s cukrom, orechami a slivkovým lekvárom).

 Recepty tejto publikácie mapujú vlastne aj sociálny rozmer slovenských regiónov minulých storočí.

 Kniha má teda nielen rozmer gastronomický, ale má svoju cenu aj z hľadiska etnografického.

 

Autorka publikácie mi prezradila, že keď dokončí spomínanú sériu „Pokladov“, začne písať knižku zo spomienok jej babičky. 

 

„Varenie a písanie sú pomerne jednoduché: Stačí dať skvelé veci v pravý čas do správnych súvislostí (aap)“.

 

 A to pani Pilková vie…

 

 Anton Andrej Pižurný

 Foto:Jarka Molnárová

V Štiavnici pri hrobe Maríny

23.02.2018

Vyšiel som po Sládkovičovej ulici pred Klopačkou známymi schodmi popri budove Leteckých opravovní, na ktorých v noci postávajú hlúčiky huličov trávy a po pár tajomných schodoch som vošiel viac »

Čvachtavé pachtenie

22.02.2018

Každý deň sa učím, že všetko tu je dočasné, a je mi preto na smiech to večné čvachtavé pachtenie sa po mizivom marive, ktoré ničím nenaplní hroby, iba pozostalým uberie z nádeje, že viac »

Sami sebe

21.02.2018

Začiatkom roka sa vždy roztrhne vrece s rôznymi nomináciami a súťažami nielen o osobnosti, či knihu roka. Niektoré vydavateľstvá, či distribučné firmy, alebo rôzne agentúry si ich udeľujú viac »

stretnutie, Kiska

Kiska vetoval zákon, ktorý upravuje podmienky pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel

23.02.2018 15:37

Práve časť o obhliadkach prekáža prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý vrátil zákon poslancom na opätovné prerokovanie.

KĽDR, sucho, počasie

KĽDR kvôli sankciám hladovie. Krajine sa míňa palivo či papier

23.02.2018 15:35

V októbri tohto roka podľa prognóz dôjdu Pchjongjangu valutové rezervy.

autizmus, chlapec, dieťa, smútok,

V partizánskej nemocnici zomrel minulý týždeň na meningitídu malý chlapec

23.02.2018 15:11

Napriek maximálnej snahe zdravotníckeho tímu sa nepodarilo vývoj ochorenia zvrátiť a po hodinovej resuscitácii pacient zomrel.

Petícia

V Petržalke sa schyľuje k petícii proti výstavbe diaľničného privádzača

23.02.2018 15:09

Petíciu chcú v pondelok spustiť obyvatelia Vyšehradskej ulice a okolia.

anton andrej pižurný

Len ten, kto vidí neviditeľné, ten dokáže prežiť v nemožnom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 691
Celková čítanosť: 969644x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Kategórie