Založ si blog

NACHÁDZANIE POKLADOV

SPS a AAP Štvrtý titul zo série Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej Slaninákovej mapuje originálne recepty regiónov Hontu, Podpoľania a Novohradu. Vo vydavateľstve Ikar ide o projekt siedmych titulov s ambíciou pokryť celé Slovensko.

 

Autorka (rodáčka z Banskej Štiavnice) má s varením skúsenosti: istý čas prešla všetkými pozíciami reštaurácií v Moskve, v Prahe, vo Viedni a v Bratislave. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie.

 Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria týchto kuchárskych kníh zachytáva prekvapivo pestré dedičstvo našich predkov.

   História každej krajiny sa prejavuje aj v jej gastronómii. Slovenská kuchyňa v minulosti nezávisela len na prírodných podmienkach, ktoré ovplyvňovali poľnohospodárstvo v konkrétnom regióne, ale aj na majetnosti rodiny a od toho, či išlo o kuchyňu mešťanostov, alebo obyvateľov vidieka. Navyše naše stravovanie ovplyvnili aj iné národy Rakúsko – Uhorska. Preto sa relatívne malé geografické územie môže pochváliť rozmanitou a špecifickou gastronomickou ponukou. Je ťažké presne určiť, v ktorých končinách niektoré jedlá vznikali a akú hlbokú stopu na nich zanechali iné etniká, no okrem typických slovenských ľudových jedál či tradičnej stredoeurópskej kuchyne „ochutnáme na tanieroch našich predkov“ aj vplyv Balkánu, či dokonca vzdialeného Istanbulu.

 Spomínaný titul obsahuje prehľadne usporiadané originálne regionálne recepty v praktickom podaní. Od predjedál, cez polievky a hlavné jedlá, omáčky, koláče  a nápoje až po unikátne miestne pochúťky, ako je napríklad „nudlfanc“ z regiónu Hontu (čo sú vlastne zapekané cestoviny s cukrom, orechami a slivkovým lekvárom).

 Recepty tejto publikácie mapujú vlastne aj sociálny rozmer slovenských regiónov minulých storočí.

 Kniha má teda nielen rozmer gastronomický, ale má svoju cenu aj z hľadiska etnografického.

 

Autorka publikácie mi prezradila, že keď dokončí spomínanú sériu „Pokladov“, začne písať knižku zo spomienok jej babičky. 

 

„Varenie a písanie sú pomerne jednoduché: Stačí dať skvelé veci v pravý čas do správnych súvislostí (aap)“.

 

 A to pani Pilková vie…

 

 Anton Andrej Pižurný

 Foto:Jarka Molnárová

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.