Založ si blog

NACHÁDZANIE POKLADOV

SPS a AAP Štvrtý titul zo série Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej Slaninákovej mapuje originálne recepty regiónov Hontu, Podpoľania a Novohradu. Vo vydavateľstve Ikar ide o projekt siedmych titulov s ambíciou pokryť celé Slovensko.

 

Autorka (rodáčka z Banskej Štiavnice) má s varením skúsenosti: istý čas prešla všetkými pozíciami reštaurácií v Moskve, v Prahe, vo Viedni a v Bratislave. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie.

 Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria týchto kuchárskych kníh zachytáva prekvapivo pestré dedičstvo našich predkov.

   História každej krajiny sa prejavuje aj v jej gastronómii. Slovenská kuchyňa v minulosti nezávisela len na prírodných podmienkach, ktoré ovplyvňovali poľnohospodárstvo v konkrétnom regióne, ale aj na majetnosti rodiny a od toho, či išlo o kuchyňu mešťanostov, alebo obyvateľov vidieka. Navyše naše stravovanie ovplyvnili aj iné národy Rakúsko – Uhorska. Preto sa relatívne malé geografické územie môže pochváliť rozmanitou a špecifickou gastronomickou ponukou. Je ťažké presne určiť, v ktorých končinách niektoré jedlá vznikali a akú hlbokú stopu na nich zanechali iné etniká, no okrem typických slovenských ľudových jedál či tradičnej stredoeurópskej kuchyne „ochutnáme na tanieroch našich predkov“ aj vplyv Balkánu, či dokonca vzdialeného Istanbulu.

 Spomínaný titul obsahuje prehľadne usporiadané originálne regionálne recepty v praktickom podaní. Od predjedál, cez polievky a hlavné jedlá, omáčky, koláče  a nápoje až po unikátne miestne pochúťky, ako je napríklad „nudlfanc“ z regiónu Hontu (čo sú vlastne zapekané cestoviny s cukrom, orechami a slivkovým lekvárom).

 Recepty tejto publikácie mapujú vlastne aj sociálny rozmer slovenských regiónov minulých storočí.

 Kniha má teda nielen rozmer gastronomický, ale má svoju cenu aj z hľadiska etnografického.

 

Autorka publikácie mi prezradila, že keď dokončí spomínanú sériu „Pokladov“, začne písať knižku zo spomienok jej babičky. 

 

„Varenie a písanie sú pomerne jednoduché: Stačí dať skvelé veci v pravý čas do správnych súvislostí (aap)“.

 

 A to pani Pilková vie…

 

 Anton Andrej Pižurný

 Foto:Jarka Molnárová

Nocturno itinere

11.12.2017

CESTA NOCI S tebou kráčam ku koreňom. Koruna na hlave tebe patrí - si kráľovná anjelov. Ja som v práve - ty si zákon. Luna Lásku nezakáže. To vie Nov. Nová cesta plná vôní, farieb a tiež viac »

Nostalgia

10.12.2017

DEBUŽÍROVANIE HEDONISTU Kamarátka mi ako Mikulášsky darček venovala aj paradajkové čatní (boli v ňom aj slivky a hruška) a výborné na kyslo zavárané hríbiky. Mal som pár bravčových kociek, viac »

Bez domova

08.12.2017

Píšu sa vianočné blahopriania. Väčšinou už len na internete, na sociálnych sieťach. Ale my, niektorí staromilci máme väčšiu radosť z tých klasických, poslaných poštou. Na nete stačí viac »

Miloš Zeman

Zeman potvrdí tradíciu, poslednou cestou zavíta na Slovensko

12.12.2017 07:14

Český prezident mieri do Bratislavy, ide o jeho poslednú pracovnú cestu pred januárovými voľbami.

MSN tatra

Na Považí budú vyrábať vojenské aj civilné tatry

12.12.2017 07:00

České spojenie "tatra nezná bratra", pozná asi každý. Československé vozidlo značky Tatra si ho zaslúžilo preto, že si dokázalo poradiť s každým, najmä nedostupným, terénom.

Supermesiac, superspln, Mesiac, spln, noc, tma

Trump nariadil NASA vyslať ľudí na Mesiac, potom aj na Mars

12.12.2017 00:00

Americký prezident Donald Trump vydal v pondelok nariadenie o príprave novej americkej pilotovanej misie na Mesiac a neskôr aj na Mars.

putin, erdogan

Putin-Erdogan: Uznanie Jeruzalema destabilizuje Blízky východ

11.12.2017 21:57

Rusko a Turecko sa zhodujú v tom, že rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem ako metropolu Izraela vedie k destabilizácii situácie na Blízkom východe.

anton andrej pižurný

Len ten, kto vidí neviditeľné, ten dokáže prežiť v nemožnom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 617
Celková čítanosť: 839204x
Priemerná čítanosť článkov: 1360x

Kategórie