Založ si blog

NACHÁDZANIE POKLADOV

SPS a AAP Štvrtý titul zo série Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej Slaninákovej mapuje originálne recepty regiónov Hontu, Podpoľania a Novohradu. Vo vydavateľstve Ikar ide o projekt siedmych titulov s ambíciou pokryť celé Slovensko.

 

Autorka (rodáčka z Banskej Štiavnice) má s varením skúsenosti: istý čas prešla všetkými pozíciami reštaurácií v Moskve, v Prahe, vo Viedni a v Bratislave. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie.

 Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria týchto kuchárskych kníh zachytáva prekvapivo pestré dedičstvo našich predkov.

   História každej krajiny sa prejavuje aj v jej gastronómii. Slovenská kuchyňa v minulosti nezávisela len na prírodných podmienkach, ktoré ovplyvňovali poľnohospodárstvo v konkrétnom regióne, ale aj na majetnosti rodiny a od toho, či išlo o kuchyňu mešťanostov, alebo obyvateľov vidieka. Navyše naše stravovanie ovplyvnili aj iné národy Rakúsko – Uhorska. Preto sa relatívne malé geografické územie môže pochváliť rozmanitou a špecifickou gastronomickou ponukou. Je ťažké presne určiť, v ktorých končinách niektoré jedlá vznikali a akú hlbokú stopu na nich zanechali iné etniká, no okrem typických slovenských ľudových jedál či tradičnej stredoeurópskej kuchyne „ochutnáme na tanieroch našich predkov“ aj vplyv Balkánu, či dokonca vzdialeného Istanbulu.

 Spomínaný titul obsahuje prehľadne usporiadané originálne regionálne recepty v praktickom podaní. Od predjedál, cez polievky a hlavné jedlá, omáčky, koláče  a nápoje až po unikátne miestne pochúťky, ako je napríklad „nudlfanc“ z regiónu Hontu (čo sú vlastne zapekané cestoviny s cukrom, orechami a slivkovým lekvárom).

 Recepty tejto publikácie mapujú vlastne aj sociálny rozmer slovenských regiónov minulých storočí.

 Kniha má teda nielen rozmer gastronomický, ale má svoju cenu aj z hľadiska etnografického.

 

Autorka publikácie mi prezradila, že keď dokončí spomínanú sériu „Pokladov“, začne písať knižku zo spomienok jej babičky. 

 

„Varenie a písanie sú pomerne jednoduché: Stačí dať skvelé veci v pravý čas do správnych súvislostí (aap)“.

 

 A to pani Pilková vie…

 

 Anton Andrej Pižurný

 Foto:Jarka Molnárová

Nová doba!

23.07.2018

Na začiatku Bajkalskej ulice je pred budujúcim sa monštruóznym štadiónom Slovana autobusová zastávka, ktorá je nazvaná podľa mena tej časti Bratislavy „Nová doba“. Ide o komplex obytných viac »

Hra pre osamelých

22.07.2018

Po smrti nášho otca sa všetko zmenilo. Náš dom celkom stíchol. Sestry chodievali na týždeň do školy v iných mestách a vracali sa v piatok na sobotu a nedeľu. Mama bola celý deň v robote. viac »

Núdza robí muža

21.07.2018

Donald Trump

Prezident Trump varoval Irán, aby sa nevyhrážal Spojeným štátom

23.07.2018 09:35

"Už sa nikdy nevyhrážajte Spojeným štátom, lebo ponesiete následky."

Altmaier: Od stretnutia Trump - Juncker netreba mať prehnané očakávania

23.07.2018 09:32

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier varoval pred prílišným optimizmom v súvislosti s blížiacim sa stretnutím medzi Trumpom a Junckerom.

tatry, dovolenka, turistika, turista, hory, ruksak, mapa, Vysoké Tatry, Štrbské pleso,

Vo Vysokých aj Belianskych Tatrách zasahoval záchranársky vrtuľník

23.07.2018 08:24

Najprv vrtuľník pomáhal pri záchrane 12-ročného chlapca v oblasti Velickej doliny. V tom istom čase si v Monkovej doline 46-ročná česká turistka zranila nohu.

online nakupovani, nákupný košík, internetový obchod, e-shop, internet, klávesnica, kreditka, platba

Obrí čínsky internetový predajca JD.com chystá expanziu v Európe

23.07.2018 07:36

Čínsky internetový predajca JD.com plánuje expanziu do Európy. Stratégiu pre vstup na tento trh chce pripraviť do konca tohto roka.

Anton Pižurný

Len ten, kto vidí neviditeľné, ten dokáže prežiť v nemožnom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 840
Celková čítanosť: 1237387x
Priemerná čítanosť článkov: 1473x

Autor blogu

Kategórie