Založ si blog

Cisárovná mladosti. . .

Cisárovná mladosti mesta pod krížom Raja
Klinger

Aj Klinger už vetrík pozametal pred jeseňou. Strmý breh priviera tyrkysové vodné oko do oblohy. Voňavé leto pozvoľna stráca sýtosť farieb, keď sa mäkkou lesnou cestičkou s kobercom ihličia ako izbicou vraciaš po malebnom chrbte jedného kopca, kým z toho oproti čnie dvojvežička ešte zal/kliata v Slnku. Skala Lesklého vrchu zošúverená ako koža pravekého zvieraťa mlčky vníma krásu pod sebou, keď vchádzaš Piarskou bránou, cisárovná mladosti, do mesta pod krížom Raja.

Každý kameň pod Tvojou ľahkou nohou v sebe ukrýva okamih večnosti. Po ľavej ruke Klopačka oznamuje koniec dňa a iba Anjel smútku z Frauenbergu tíško vzdychol, zložil krídla a vzopäl dlane. V útrobách hostinca na zákrute temne dunia hlboké hlasy stratených baníkov. Keď prechádzaš popri chráme Božom, položíš ruku na jeho schody, – ešte v nich zostalo slnečné teplo. Pohľadom zavadíš o svoj rodný dom, rodičia ešte nie sú doma a tak sa poberieš Trotuárom a bez námahy vyjdeš popri Farskom kostole cez Rajský dvor na Steingrubnu a milo ti je pri srdci, keď zočíš svoje rodné mesto v objatí zeleného údolia smerom k Sitnu. Chvíľu ešte počkáš, potom sa zhlboka nadýchneš, aby si rozohnala rumeň v tvári, a oproti Fortúne vojdeš so sklonenou hlavou do Botanickej záhrady.

Na mieste, kde na Teba čakal Andrej, dnes stojí mohutný strom. V jeho korune tie isté melódie spevavcov ako pred stáročiami náhle stíchnu, obloha sa zatiahne tmavým rúchom a prvý blesk nad Tanádom pretrhne plné brucho ťarchavého oblaku.

… Čistým ostrým vzduchom po daždi kráča mladá dvojica, ich spojenými rukami preteká viera najmocnejšia, nekonečná a nesmrteľná. Keď sa ich prsty rozpletú a vytratí sa z nich slnečné teplo, lebo ona už musí ísť domov, spýta sa on s nádejou v hlase:

Ak bude zajtra pekne, pôjdeme sa prejsť na Klinger?“

(c) Anton Pižurný
11. august 2004
Banská Štiavnica

aap u zdena
Text je z publikácie MÚZA o Maríne Pischlovej a Andrejovi Braxatorisovi a Banskej Štiavnici, ktorú sme vydali v roku 2004

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.