Založ si blog

Kliklak. . .

KLIKLAK – HITY DOBY

Každá generácia má svoje módne výstrelky, hity doby. Kedysi to boli napríklad „hulahop“, „jojo“ neskôr „céčka“, či „skákať gumu“. Nás, ako žiakov Základnej deväťročnej školy v socialistickom Československu najviac zasiahol „Kliklak“.

Boli to dve gule z umelej hmoty, ktoré boli spojené povrázkom. Na ich konci bol krúžok, ktorý sa chytil medzi prsty a rozhojdaním guličiek sme sa pokúšali priviesť ich do pravidelného pohybu, aby udierali o seba a pružne od seba odskakovali. Nebolo to celkom ľahké, bola to niekedy priam skúška trpezlivosti. Zápästie sme mali veru riadne dobité, často až do modra. Po prvom „klikaní“ pod rukou sa pristúpilo k ďalšiemu stupňu virtuozity.. A tým bolo konečné klikanie guličiek pod a nad rukou. Bol to pocit priam povznášajúci, keď sa toto podarilo aspoň na niekoľko sekúnd.

Vlna kliklakov zasiahla našu krajinu ako mor. Vo všetkých mestách, či dedinkách sa začalo rozliehať typický klepot. Spočiatku bolo dosť problematické zohnať si ich, boli dokonca aj pokusy o výrobu vlastných, ale tie nedopadli dobre. Gule zo smeroviek nákladných automobilov PV3S boli riadne ťažké, ale ľahko sa kradli… Boli rôznej farby a kvality. Mne sa nakoniec podarilo zohnať si fajné, čierne, z výborného materiálu.

Keď sa už dospelo do stupňa, že sme dokázali klikať hore aj dolu niekoľko minút, našli sa dokonca aj takí frajeri, že mali dva kliklaky a synchrónne s nimi „klakali“ v pravej i ľavej ruke.

Kliklak vydával dosť silný zvuk a preto sa časom začalo proti nim bojovať. Najskôr ich zakázali v škole, neskôr aj na verejnosti obmedzovali ich „šíriteľov“. Kliklak dostal chuť zakázaného ovocia…


© anton a. pižurný
BIELA SKRINKA
3. apríl 2016

Kliklak

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.