Založ si blog

Rádio Bolero. . .

To naše rádio sa volalo „Bolero“ a malo také magické zelené oko. Stanice na ňom som vylaďoval opatrne, zo šumenia neznámeho vesmíru sa vynárala hudba, cudzia reč. Objavil som niekoľko staníc, kde hovorili mne neznámou rečou, ďalšie boli ruské, nemecké a anglické. Ladiaci gombík na rádiu však bolo treba držať, aby bol lepší signál. Nuž som si poradil tak, že som zložil použitý lístok z vlaku (tie lístky boli vtedy z tvrdšieho hnedého kartónového papiera) a zasunul som ho za gombík. A bolo to.

Objavil som takto aj „Rejdijou Laxembórk“, Radio Luxembourg (RL). Bol to šok. Pesničky, ktoré som tam počúval, boli niečo úplne iné, ako oficiálna hudobná kultúra socialistického Československa. Boli plné rockovej energie, mali celkom inú atmosféru než náš hudobný budovateľský pátos. Tu som po prvýkrát počul kapely ako Queen, Sweet, Slade, Nazareth a mnohé ďalšie. Celé hodiny som preležal v tmavej izbe pri tom rádiu a počúval Tonyho Bredchowa, (Tony – ako ja 🙂 ), zvučky RL, ktoré som sa foneticky naučil naspamäť. Bol to celkom iný svet, ako ten náš. Naozaj som v ňom cítil závan slobody, nespútanosti.

Počúval som na ňom aj naše vysielania „Na modrej vlne“, alebo v sobotu „Maratón“ z košického štúdia s Jánom Kadom a Petrom Gažom, v ňom som po prvýkrát počul maďarskú skupinu „Piramis“, ktorá sa neskôr stala jednou z mojich najobľúbenejších. Po Maratóne vysielali „Hru pre mládež“, celé popoludnia som pri nich strávil v predstavách, ako asi vyzerajú herci, ktorí v nich hovoria. Napríklad som nikdy nevidel tvár často obsadzovaného Emila Fila, Emana Hasona, či ďalších.

🙂

Raz v zime som išiel čakať sestru Renatku ku vlaku, vracala sa zo štúdií na víkend domov. Na krk som si pod sveter zavesil naše tranzistorové rádio, mama ho lacno kúpila od ruského vojaka, ktorí k nám prišli po roku 1968. Kráčal som zimným parkom a vychádzala zo mňa hudba, bolo to veľmi zvláštne a príjemné, čakal som, že niekoho stretnem, ten sa na mňa bude prekvapene pozerať, ale nikoho som nestretol. Renatke som potom nôtil zvučky a reklamy Rádia Luxembourg, bola prekvapená, že to všetko viem naspamäť. A vtedy som zatúžil po takej čudesnej veci, že by som chcel raz pracovať v rádiu. To sa mi však zdalo príliš absurdné. Ale po mnohých a mnohých rokoch sa mi nakoniec túžba splnila…

 

© anton a. pižurný
6. apríl 2016 

rádio Bilero

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.