Založ si blog

Slovenská kniha. . .

Moja mama bola dlhé roky vedúcou Slovenskej knihy. Cestou zo školy, po obede v družine som išiel rovno za ňou, dala mi drobné, za ktoré som si v Pekárni cez cestu kúpil dva makové koláče, alebo Dubčekove rožky a kofolu, alebo som išiel oproti do Potravín, ktoré viedla pani Halmayová, kde som si najradšej kupoval vanilkové venčeky, alebo keksy polomáčané v čokoláde. Potom som si z mnohých políc vybral knihu, posadil som sa do jedného z kresiel pri stolíku a na dlhé hodiny som sa pohrúžil do literárneho sveta, až kým sa nezošerilo. Predajňa mala pútač KNIHY – GRAMO – KONYVEK.

Za kreslom bol gramofón, na ktorom si záujemci o kúpu vinylových LP platní mohli na skúšku platňu vypočuť. Hm, lenže tie platne boli postojačky uložené práve na kresle, v ktorom som sedával, rovno za mojím chrbtom. Boli to LPčky socialistického tábora ako napríklad Vondráčková, Gott, Zagorová, Duchoň, Laiferová, či Kostolányová z Československa, Puhdys a Kreis z NDR, z Poľska SBB či Niemen a samozrejme Alla Pugačeva alebo Vesjoľyje rebjata zo ZSSR. Mojou doménou však boli platne z Maďarska. Skupiny ako Omega, Locomotiv GT, Corvina, Škorpió, Fonográf, či Generál, boli mojou krvnou skupinou. Moja mama Janka bola tajomníčkou miestnej Matice slovenskej, v ktorej organizovala napríklad aj legendárne „Matičné plesy“ v našom Kultúrnom dome, ale v Želiezovciach neboli nikdy žiadne väčšie problémy medzi Slovákmi a Maďarmi, až na nejaké tie prekáračky.

A práve maďarské platne boli aj predmetom záujmu krásnych mladých Maďariek, ktoré chodili do kníhkupectva. Museli prísť ku mne a poprosiť ma, či si môžu pozrieť platne. Niekedy som vstal, išiel ku vchodu predajne a sledoval som ulicu. Ale niekedy som sa len trocha posunul, robil som sa, že zaujato čítam a dievčatá sa prehrabávali v platniach za mojím chrbtom. To boli veľmi vzrušujúce chvíle. Dievčatá krásne voňali, chichotali sa, dlho si obzerali a vyberali platne. Nakoniec si niektorú vybrali. Ak nemala mama čas, platne som som im prehrával ja, pretože zákazníci to nemali dovolené.

To boli moje prvé dotyky s dievčatami a maďarskou rockovou hudbou. Obe tieto sféry sú u mňa dodnes prioritné. Žiaľ, už len ako spomienky.

 


P.S. Na fotografii je vľavo moja mama Janka Pižurná, v predajni Slovenskej knihy v Želiezovciach. so spolupracovníčkou.

(c) anton a. pižurný
BIELA SKRINKA
(15. apríl 2016)

Slovenská kniha

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.