Založ si blog

Blava kontra Vyhod. . .

🙂

 

 Ľudia sú zvláštne tvory. Vieme byť altruistickí, až je to niekedy na smiech, vieme byť egoistickí až do špiku kostí. Na našom utešenom Slovensku je nás tu nahustených hojnejšie na menšom kúsku, preto sú niekedy výraznejšie trecie plochy.

Blava kontra Vyhod… Vyhod kontra Blava…

Bratislavčania šomrú (až nadávajú) na Východniarov, že sa im „nasáčkovali“ do hlavného mesta (známe sú napríklad výroky, ako je v Bratislave fajn, ak sú prázdne ulice, keď na sviatky Vyhodňare odídu domov).

Východniari zase rozširujú vtipy, ako sa Bratislavčan pýta hoci v Prešove: – „Prósim taa, jak sa dóstanem do céntra mésta?“ A odpoveď: „Ta s totym glupym prizvukom še tam ty aši nedostaneš!“.

 

Boli časy, keď v Bratislave boli prezidentom, premiérom i predsedom Parlamentu súčasne traja Východniari. A skúste si námatkovo spomenúť, koľko hercov, hudobníkov, či podnikateľov je v hlavnom meste pôvodom z Východu. Krásne Tatry zvyknú zase stonať pod náporom „Paštikárov“.

 

O Slovákoch sa poslednom čase rozširuje, že sme homofóbni, dokonca xenofóbni. Niečo na tom bude ale aj v rámci geopolitckého rozdelenia v našej vlasti.

 

Poznám Východné, i Západné Slovensko (samozrejme, Stredné je naj!) a môžem povedať, že skvelí ľudia (ale aj debili) žijú aj tam, aj tam. Možno by preto stálo za to, aby Bratislavčania pobudli istý čas na Vyhodze a naopak.

 

Voči tomu, čo človek nepozná bližšie, má väčšinou predsudky. Mali by sme sa lepšie spoznávať a detailnejšie mapovať našu krásnu krajinu, najmä v dnešnej dobe, keď sa zdá, že naša vlasť akoby akosi pomaly strácala vlastnú identitu práve strachom z neznámeho a averziou na základe niektorých vonkajškových rysov.

 🙂

 

© anton a. pižurný

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.