Založ si blog

P o č ú v a d l o. . .

…Stará mama nevedela plávať. Nemala sa to kde naučiť. Plávať nevedela ani moja mama, ale tá sa naučila aspoň bicyklovať. V Prenčove pod Sitnom tiekla riečka Štiavnica, do ktorej sa nad našou záhradou vlieval Babí potok od Čistej vody, ale tá bola plytká a plávať sa v nej veru nedalo. Kedysi vraj na jej hornom toku nad dedinou, tam, kde sme mali polia, boli zlatokopi. Riečka Štiavnica tiekla dolu z Banskej Štiavnice a so sebou prinášala aj zlatinky, ktoré títo „zlatokopi“ chytali do medvedích huní. Ja som v nej videl len pár krásnych jalcov, ktoré sa pod jej hladinou občas naozaj zablysli ako kusy zlata, alebo striebra.

 

Jalce v riečke Štiavnica sa ukrývali pod kameňmi. Niektoré miesta som už poznal a opatrne som sa v ľadovej vode sa blížil k veľkým skalám v jej koryte. Niekedy ma zazreli a vyleteli ako šípy, niektoré mi dokonca vrazili do nôh. Keď som opatrne jednou rukou zahatal dieru pod kameňom, druhou som odspodu siahol po rybe. Ak tam bola, až ma trhlo od jej hybkého a klzkého pohybu. Pevne som ju zovrel a vytiahol ruku. Mal som ju! Bolo to veľmi vzrušujúce. Držal som v dlani pevné, pružné telo, ktoré sa snažilo zo všetkých síl vykĺznuť sa mi. Niektorým sa to aj podarilo. Najlepšie bolo rybu hneď po zovretí vyhodiť na breh. Tam sa vyhadzovala a trepotala. Ale potom som nevedel, čo s nimi. Jeden môj úlovok som raz hodil susedovie mačke, ale veľký záujem o rybu nejavila.

 

Okolie Banskej Štiavnice je známe svojimi prekrásnymi jazerami. Volajú ich tajchy a boli vybudované pre potreby baníkov, ktorým pomáhala poháňať ich stroje. Kolpachy, Richňava, Počúvadlo… Kedysi ich bolo viac než dvadsať. Hádam najznámejším bolo a je Počúvadlo. Je rovno pod Sitnom a je na ňom asi najviac chát. Vravievalo sa, že v ňom je najstudenejšia voda. Náš otec v tom čase pracoval ako okresný veterinár a tí mali chatu práve na Počúvadlianskom jazere. Bola niekoľko minút od hrádze jazera, v dolinke, nad ktorou bola pekná studnička v domčeku so strieškou, k nemu bol na reťazi pripevnený plechový hrnček, aby si každý mohol nabrať výbornej vody a napiť sa.

 

(c) anton a. pižurný

Spriadanie myšlienok

úryvok z rukopisu

foto Tatopočúvadlo

 

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.