Založ si blog

Winnetou je len jeden!

 

Každá starnúca generácia si myslí, že práve s ňou odchádza zo sveta to najlepšie. Každá generácia má svoje celoživotné ideály, svoje idoly. Idolmi tej našej boli aj knihy Karla Maya a filmy s indiánskym náčelníkom Winnetuom a jeho bielym bratom, zálesákom Old Shatterhandom (Stará drviaca ruka), v ktorých víťazilo dobro nad zlom, gentlemanstvo nad chrapúnstvom.

Nebudeme teraz riešiť ideály súčasnej mladej generácie, napriek tomu, že ich nositelia vyzerajú niekedy vskutku bizarne a ich názory sa zdajú vyprázdnené konzumom. Doba je taká, akú pomáhame spoluvytvárať a na tom, ako vyzerá tá dnešná, máme podiel aj my.

Na dnešnú „skôr narodenú“ generáciu, ktorá vyrastala v ideologicky rozdelenom svete na tábor socialistický a tábor kapitalistický vplývali v tom čase práve aj filmy s Winnetuom a Old Shaterhandom. Hoci tieto filmy boli z produkcie vtedajšieho kapitalistického Západného Nemecka, našťastie sa podarilo dostať ich aj do siete socialistických kín. Winnetou jedna až tri, Poklad na Striebornom jazere a ďalšie filmy, v ktorých excelovali francúzsky herec Pierre Brice ako predstaviteľ Winnetua a Američan Lex barker ako Nemec Old Shatterhand priniesli a prinášajú nemalé zisky dodnes. Títo dvaja herci sa stali nielen hrdinami svojej doby, ale aj sexsymbolmi mnohých slečien a dám. Chlapci a chlapi boli samozrejme zase zamilovaní do predstaviteliek Nšo Či a Ribany. Lex Barker umrel dosť potupným spôsobom, keď odpadol na ulici s infarktnom a ľudia si ho nevšímali, pretože ho považovali za opitého. Pierre Brice zomrel nedávno, so všetkými poctami.

A veruže to bol správny ťah! Pamätám si na preplnené sály kina, kde sa sedelo aj na schodoch pred plátnom a kde sa pri útoku „tých našich dobrých“ tlieskalo a dupalo. Zašlo to až tak ďaleko, že si naši cigánski spoluobčania dávali po nich mená. Veru boli to napríklad aj Vinetú Lakatoš, či Ribana Kotlárová. Pri smrti Winnetua plakalo celé kino, viac ako pri smrti obľúbeného doktora Štrosmayera z Nemocnice na okraji mesta.

Winnetou bol, je a bude aj skvelým obchodným artiklom a preto sa pokúsili na neho nadviazať aj tvorcovia „indiánok“ s Gojkom Mitičom, čo však bolo len slabým odvarom. Zo súčasnosti sa tvrdý život americkom Západe v živote lovcov kožušín celkom verne pokúsili priblížiť v Oscarmi ocenenom filme „Vzkriesenie“ s Leonardom di Capriom.

Nuž, veľúspech filmov s Winnetuom priniesol jeho tvorcom obrovské zisky a zrejme tento aspekt motivoval aj súčasných producentov, ktorí sa rozhodli nakrútiť novú verziu Winnetua. Predstaviteľmi hlavných hrdinov v novom trojdielnom seriáli na obrazovkách nemeckej stanice RTL, ktorá za tým všetkým stojí, sú charizmatický a urastený Albánec Nik Xhelilaj, (po ktorom ženy určite pôjdu „ako po údenom“) a Nemec Wotanom Wilkem Möhring ako Old Shatterhand, ktorý troška vyzerá ako úspešný slovenský podnikateľ, ktorý sa rozhodol založiť si politickú stranu.

Nech už bude ako chce, na posvätnosť našich idolov mladosti si mnohí nedovolia siahnuť a tvrdia, že klasiku „winnetuoviek“ už nikdy nikto neprekoná. Víťazstvo dobra nad zlom a gentlemanstva nad chrapúnstvom je však aj dnes téma nanajvýš aktuálna. Nuž, uvidíme…

© anton a. pižurný


winnwtou

winnetou-a-petrzlen

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.