Založ si blog

Maturitná otázka

lyceum-2017

Banská Štiavnica sa kedysi hrdila aj titulom „mesto študentov“. Po jej uličkách chodili študujúci mnohých národov – od Srbov, cez Maďarov, Čechov. Na Trotuári sa prechádzal profesor Dobšinský, učil Braxatorisa a Petófiho na tom istom Evanjelickom lýceu, ktoré navštevoval napríklad aj istý Alexander Ashbóth, ktorý sa dostal až za Veľkú mláku a stal sa generálom v armáde Abrahama Lincolna. Nad lýceom dnes chátra rodný dom Deža Hoffmana, legendárneho fotografa Beatles a ďalších.

.:.

Banská Štiavnica poetom praje. Jej magický genius loci mimoriadne intenzívne vplýval a vplýva na kreatívne duše. Mal som tiež tú česť tam maturovať na Gymnáziu Andreja Kmeťa, hoci som už ako sedemnásťročný uverejňoval svoje básne v Novom slove mladých, vedeným básnikom Vojtechom Mihálikom, to som ešte ale netušil, že skutočným básnikom sa človeka stáva až vtedy, keď príde naozaj o všetko a dokáže to prežiť.

.:.
Mal som už za sebou samizdatové zbierky básní „Majte ma radi“ a „Pandorina pixľa“, keď som v čase maturít prechádzal Námestím svätej Trojice, keď na mňa odrazu volá môj priateľ, čerstvý maturant Erik:

– Tono, Tono počkaj! Čo piješ, musíme si spolu niečo dať, lebo si mi pomohol zmaturovať!

– Ja tebe? Ako som ti pomohol?

– No na skúške zo slovenčiny sa ma na konci opýtali, aby som im menoval nejakého súčasného autora. A mne prišlo na um tvoje meno, tak som im ho povedal a oni súhlasili. Si moja maturitná téma!

Jeho skúšajúci sa asi nechceli urobiť sprostými, tak súhlasili. Dali sme si do nosa a dodnes si na to s Erikom s úsmevom spomenieme…

 

.:.

Anton Pižurný

foto Lýcea Oľga Kuchtová

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.