Založ si blog

Krabička cigariet od Muža z Košic

Nuž s Jožkom Urbanom sa veru nedalo príliš nasucho. Majster alkohol (ktorý ho nakoniec aj zdolal) bol príliš silný súper, preto radšej zvolil urobiť si zo silného súpera priateľa. Stálo ho to síce život, ale práve ten život s majstrom bol ľahšie stráviteľný, dynamickejší. O mŕtvych len dobre, ale zase sa netreba tváriť, že Jozef bol abstinent.

Myslím si, že Jožovi ani nepadne dobre to posmrtné okiadzanie, ktoré sa spustilo, keď opustil toto slzavé údolie. Bol to jednoducho básnik so svojimi zábleskami geniality aj so svojmi záchvami zúrivosti nad ľudskou hlúposťou a klamstvom. On aj teraz dobre vie, who is who. Nemyslime si, že nie.

Posedenia s Jožom mali svoje neodolateľné čaro. Jeho račkované frfľanie na všetko, jeho božské postrehy, hádzané ledabolo ponad stôl…

Spomínam si, ako sme raz sedeli kdesi dolu v bare vo Zvolene, nie ďaleko od autobusovej stanice, kde sme po celý deň a noc hrali biliard. Vtedy nám padla do rany chívas regal. Odrazu, nám barman oznámil, že sme mu už vypili všetky zásoby tejto whisky. Ale veru aj peniažky sa nám pomaly míňali. Jožo sa však potmehúdsky usmial, na chvíľu sa zašil do rohu a s kýmsi telefonoval. Naša spanilá jazda pokračovala. Po určitom čase, (ej veru bolo to už aj na borga, keďže barman bol Jožov známy) sa odrazu Jožo vychytil, že sa o chvíľu vráti. Zašomral ešte potmehúdsky niečo o „krabičke cigariet“. Ostal som v bare a tŕpol som, čo bude ďalej. Netrvalo však dlho a milý Jožko sa vrátil s jeho úžasným úsmevom a mával nám s tisíckou (vtedy to boli ešte koruny slovenské). Nikomu nepovedal čo a ako, ale barmana poslal doplniť zásoby chivas regal a ako páni sme sa zabávali aj ďalší deň.

Tento Jožkov záhadný zdroj sa mi podarilo odhaliť až 17 rokov po jeho smrti. Istý človek z Košíc vždy promptne zareagoval na Jožov telefonát a išiel na košickú autobusovú stanicu, podal šoférovi krabičku cigariet a poprosil ho, aby ju vo Zvolene odovzdal pánovi Urbanovi, ktorý si po ňu príde na autobusovú stanicu.

Nuž ale milý Braňo Mojsej, lebo on bol ten „Muž z Košic“ do krabičky cigariet pre Joža vždy vsunul aj tisíc korún…

Páni: – Prosit!

.:.

Anton Pižurný

29. apríl 017

Jozef URBAN bol slovenský básnik, textár a publicista, ktorý tragicky 28. apríla 1999 zahynul pri havárii s čelnou zrážkou s kamiónom nad Zvolenom.

urban-hrob

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.