Založ si blog

Nádej čistej poézie

Čarovný večer s básnickou zbierkou Pandorina skrinka, so skvelými hosťami a zaujímavými rozhovormi o poézii a živote za hranicami všednosti. Po viacerých úspešných prezentáciách zbierky básní Antona A. Pižurného predstavil svoju Pandorinu skrinku aj v Banskej Štiavnici.

 

Stalo sa tak 11. mája 2017 v Kaviarni Divná pani, za veľmi priaznivej konštalácie hneď niekoľkých známych hviezd. Autorovo pozvanie do Banskej Štiavnice prijala slovenská herečka a speváčka Jana Hubinská, držiteľka Českého leva, tiež odvážna chopperistka a parašutistka, ktorá sa len dva dni pred podujatím vrátila zo Sardínie. Stredozemné more, slnko a svieži vietor vložila do prednesu básní, aj do svojho rozprávania. A kým Janka sedela po autorovej pravici, ľavobok istil bezpečnostný analytik a publicista, tiež autor scenárov a piesňových textov, Milan Žitný. Tretím hosťom bol najznámejší učiteľ na Slovensku, vedomostný fenomén, skromný, sympatický a v neposlednom rade aj veľmi vtipný mladý muž, Slavomír Hlásny z Levíc, 33 násobný víťaz Duelu (RTVS) a Uhádni môj vek (TV JOJ). Slávnostnej prezentácie sa zúčastnil aj architekt a scénograf, žijúca legenda Československej televízie, slovenského filmu a divadla, Roman Rjachovský.

 

Medzi čestnými hosťami nechýbali Miroslav Doletina a Oľga Kuchtová, ktorých poetické fotografie spolu s obrazmi Márie Šefferovej knihu výtvarne obohacujú. Okruh autorovmu srdcu najmilších hostí zdobila jeho dcérka, Tamarka Pižurná. Hovorilo sa nielen o poézii, ale aj o zločine, slobode, láske, o dobrom víne. A samozrejme o vzácnych stretnutiach a nepochopiteľných náhodách riadených osudom. Príjemnú atmosféru májového podvečera zavŕšila autogramiáda so zlomeným zápästím autora Pandorinej skrinky, ktorú som sa spočiatku kvôli jej názvu bála otvoriť. Moje obavy boli zbytočné. Neovialo ma všetko zlo sveta, ako o tom hovorí legenda. To už bolo dávno vypustené. Naopak. Pohladila ma nádej vanúca z citu, múdrosti a zmyslu pre krásu. Nádej čistej poézie.

 

Na druhý deň po stretnutí Anton A. Pižurný odprezentoval Pandorinu skrinku práve vo vedomostnej súťaži Duel RTVS a nakoniec túto zbierku básní venoval svojej protihráčke Janke ako svadobný dar. No a na ďalší deň v populárnom bratislavskom Red Cat Cabaret Clube v rámci Romantického večera básne Pandorinej skrinky predniesla herečka Danica Jurčová, ktorá „pokrstila“ bozkom Pandorinu skrinku na bratislavskom Starom moste tento rok na Svätého Valentína spolu s najnovším CD Petra Adamova.

 

(c) Janka Bernáthová
ŠTIAVNICKÉ NOVINY

18.mája 2017

auditirum

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.