Založ si blog

Sumec

Kalný studený Hron je mojou láskou, odkedy som sa s ním zoznámil. V ňom som sa naučil plávať, v jeho plytkých štrkových vodách som chytil svoje prvé ryby. Pod jeho jediným mostom (dnes sa volá Ernestínin) v Želiezovciach sa odohrali mnohé romantické letné drámy. Jeho chladná náruč ma objímala počas prázdninových horúčav, jeho nespoznané tajomné hlboké jamy ukrývali sumce.

Raz sme sa rozhodli, že budeme stanovať  na jeho dolnom toku aj počas noci. Doškriabaní od hustých kríkov sme nakoniec na jednej z jeho zákrut v lese objavili piesočnú čistinku, na ktorej sme si postavili stan.

Môj kamarát Peter povedal, že práve v tú noc tam má prísť jeho strýko chytať sumce. Tak sa aj stalo. Hviezdy sa trblietali v nekonečnej hĺbke letného neba, keď sa z húštiny vynoril veľký chlap v tmavom gumenom plášti, pozdravil nás a išiel na breh Hrona. Peter povedal, aby sme ho ešte neotravovali, až neskôr sme potichu prišli za ním. Na rázsoškách mal nahodené dva silné prúty s hrubým silonom. V krabici vedľa prútov sa hmýrili akési zvláštne chrobáky. Boli to tvory, ktoré sa podobali na roháče, žili v hnoji a pre sumce vraj boli neodolateľnou pochúťkou. Volali sa medvedíky, alebo po maďarsky „lótetó“. Chvíľu sme potichu sedeli za rybárom, Hron tíško šumel, o hladinu občas pleskla ryba, ale začali bzíkať komáre, tak sme po čase zaliezli do stanu.

Neviem, ako dlho sme spali. Prebudil som sa na zvláštny zvuk. Pred naším stanom čosi tupo buchlo. Vystrčili sme hlavy von. Neverili sme vlastným očiam. Hľadeli sme na obrovského fúzatého tvora, natiahnutého v piesku pri ohnisku. Bol to prvý sumec, ktorého som vo svojom živote videl…

 

.:.

Anton Pižurný

Biela skrinka

sumce

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.