Založ si blog

Vodu, vodu, nechcem ja ju. . .

včera som si uvedomil, že vlastne sa básnik a textár Jožo Urban podobal na českých mladých poetov Václava Hraběho i na Jiřího Wolkera. Všetci traja boli pekní mladí muži, Václav a Jiří zomreli mladí, obaja vo veku 24 rokov, Jožo opustil toto naše slzavé údolie 35 ročný. V jeho poézii cítiť nielen tvorbu vyššieuvedených českých básnikov, ale hoci aj Kainara, Seiferta, Vrchlického, zo svetových autorov napríklad Ginsberga, či dokonca Majakovského.

Jožo bol (zatiaľ asi) jeden z posledných skutočných bohémskych básnikov, ktorý sa na nič nemusel hrať a svoj talent plnými hrsťami rozhadzoval na všetky strany, akoby tušil, že sa celý rozdať nestihne.

Pamätám si, ako som raz bol u neho v byte vo Zvolene neďaleko námestia, kde mi v jeho papundeklovej zelenej kutici, ktorú si vytvoril v rohu obývačky, – v jeho básnickej dielni – ukazoval, že má napísať text pesničky na hudbu Vaša Patejdla:

– No povedz, Tony, tá pesnička má byť na tému „voda“. To je už čo za tému?“ – zasmial sa a nalial nám štedro do pohárov našu obľúbenú whisky.

Túto pesničku som potom poprvýkrát počul v autobuse za Banskou Štiavnicou, v ktorom bol len šofér a ja. Ten si zapol rádio a v tej chvíli začala prázdnym autobusom znieť “Voda“. Uvedomil som si, že je to onen Jožov text. Bol to zážitok priam mystický. Jožo bol vtedy už po smrti…

Jožo začínal, podobne ako mnohí ďalší (aj dnes známi) literáti v Novom slove mladých, kde rubriku poézie viedol Vojtech Mihálik a rubriku prózy Oľga Feldeková. Mihálik ale v podstate Joža nemusel už nič učiť. Je zaujímavosťou, že Mihálik, ktorý trval na tom, že adept na remeslo básnické musí v prvom rade zvládnuť viazaný verš, potom môže písať aj voľným veršom, vydal básnickú zbierku Apassionata (viazaný verš vo forme rispetov) v roku 1964, v roku, v ktorom sa narodil Jožo Urban.

Jožova tragická smrť v zdemolovanom aute nad Zvolenom je dodnes zahalená rúškom tajomstva. Po jeho smrti sa zrazu vynorilo množstvo jeho priateľov a „priateľov“, ktorí na neho spomínali a spomínajú. No neviem, či by sa samotnému Jožovi prílišné okiadzanie jeho pamiatky niektorými páčilo.

Asi nie.

 

.:.

Anton Pižurný

 

RISPET PRE JOŽA (53)

 

Skrehnutý kŕdeľ holubov sa kolíše

hojdavo, ustráchane ľadovým vzduchom.

Tak si si teda odskočil aj do ríše,

kde naveky spravodlivo vládne Duch. On

 

ešte nepovedal všetko, čo sa malo,

hoci ani toho nebolo tak málo.

 

Nie je všetko veru ešte dopísané,

buble báseň vymáčaná ráno v rane.

 

.:.

Anton Pižurný

19.11. 2017

foto Lubo Vojtek

Jozef Urban (* 29. november 1964 Košice – † 28. apríl 1999 Zvolen) bol slovenský básniktextárpublicista a novinár.

urban

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.