Založ si blog

Posledné zbohom

Na fotografii ide o posledné zaznamenanie skutočnosti, že na autobusovej stanici „Mlynské nivy“ v Bratislave bola kedysi Jedáleň, ktorou prešli stovky, tisíce, možno milióny zákazníkov, jedáleň vykazujúca nostalgické prvky. Tácky, príbory, obložené chlebíčky, hotové jedlá, nápoje…

Jedáleň v rohu budovy, ktorá sa už stratila v minulosti a na mieste ktorej má do roku 2020 vyrásť nový exkluzívny komplex.

V tej jedálni bol vľavo pri vchode malý výčap s pánom v bielom plášti, ktorý mal takú skvelú pamäť, že keď ma uvidel, hneď mi nalieval Becherovku a ešte sa spýtal či chcem hneď dve, hoci som si ich tak predtým dal len raz.

Nostalgia za typickým pachom, v ktorom sme strávili výsek času svojho života, nostalgia za bizarnou zmesou klientely – od japonských turistov s ohrnutými nosmi až po bezdomovcov, hodinu sediacich pri jednom pive. Nostalgia za vykrikujúcim predajcom Nota Bene pred vchodom, nostalgia za občasným pultovým predajom kníh z antikvariátu. Nostalgia tých, ktorí sa stretli, aj tých ktorí sa už potom nikdy neuvideli, nostalgia čakajúcich, aj príchodzích.

Pre mňa aj spomienka na nakrúcanie filmu o básnikovi Jožovi Urbanovi na ktoré som sa nedostavil, hoci po mne v Banskej Štiavnici pátrali režisérka filmu s produkčnou, ale ja som im úspešne unikol, pretože som zapíjal svoje zlomené srdce.

Nuž tak teda posledné ZBOHOM autobusová stanica, odchádzaš do nenávratna, hoci si spoznala tisícky ľudských ciest a osudov, odchádzaš do nenávratna, aby na tvoje miesto prišla moderná doba.

Len si nie som celkom istý, či aj v nej bude pán v bielom plášti, ktorý bude mať takú skvelú pamäť na zákazníkov a či v ponuke novej Jedálne bude napríklad šalát z tresky, držková polievka, či segedínsky guláš s knedľou.

Nuž tak teda zbohom, bolo to s tebou fajn, budeme na teba spomínať, keď na mieste, kde kedysi stáli krásne topole, bude stáť bilbord s reklamou…

.:.
Anton Pižurný
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.