Založ si blog

Krásne časy v Luna bare (1)

Hotel Kyjev v Bratislave na súčasnom Kamennom námestí v Bratislave bol kedysi legendou, pred ktorým sa rovnako ako pred Tuzexom, pohybovali nielen vexláci a kurvy. Očas som navštívil aj jeho “bistro Kyjev” (dnes je tam Čínsky obchod), kde mali skvelú Gruzínsku pochúťku – zemiakovú placku s mäsom, omáčkou a syrom za 13 Kčs (korún československých), čiže za pár šupov. Prečo sa tak volala, to dodnes netuším. Na dnešné eurá teda stála cca 42 centov európskych.

V jeho legendárnom “Luna bare” v tom čase hrávala kapela basgitaristu a kapelníka Mira Šúra, kde okrem gitaristu Juraja Buriana, klávesy obsluhoval aj môj najlepší kamarát z Gymnázia v Banskej Štiavnici, Peter Rusnák, pôvodom z Krupiny (býval vtedy spolu so mnou, študoval som na Peknej ceste Knihovníctvo, na priváte v Rači za tristo Kčs, keďže Kyjev bol na bývanie aj pre nich dosť drahý) a za bicími nesedel nikto iný, ako Duško Hergot (ktorému som už vtedy – začiatkom osemdesiatych rokov vravel, aby svoj bavičský talent zúročil vo vlastnej show), škuľavý ľavák a spevák.

V Luna bare to fungovalo tak, že zahraniční návštevníci, ktorí boli pri finančnej sile, posielali muzikantom na stôl drinky.

Duško bol veľmi kreatívny a počas Silvestra na rok 1980 sa prezliekol do ľahučkých ženských šiat a tak aj celý večer odbúchal a jeho fistulou odspieval. Veľmi rád v pauzách sŕkal drinky, ktoré mu istý obstarožný Nemec (z toho vtedy kapitalistického Západného Nemecka, nie z NDR) nástojčivo posielal.

Duško bol už vo svojej hladinke a po každom koňačiku či Becherovke od “Deutschlada” pozrel k jeho stolu a našpúlil pery. To ale nemal robiť. Zahraničného hosťa tak rozpálil, že ten ho pozval k ich stolu. Duško Hergot samozrejme ochotne pozvanie prijal. Keď sa však Nemcove dôvernosti už príliš vystupňovali, Duško odrazu rázne vstal a vyhrnul si šaty dohora. Keďže nemal slipy, Nemcovi skoro vypadli oči. Ale to nebolo všetko. Nemec sa ešte viac začal usmievať! To však bolo už aj na nášho Duška priveľa a vrátil sa k muzikantskému stolu.

Ach, kdeže tie Zlaté časy sú! Peter a Dušan, česť vašej nehynúcej pamiatke. Pozdravte tam Hore…

.:.
(c) Anton Pižurný
2.2. 2018

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Prezidentka povýšila a vymenovala troch generálov. Čaputová vyzdvihla ich pôsobenie v štruktúrach NATO

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.