Založ si blog

Štrková baňa (1)

Na dvore Štátnych majetkov neďaleko parku bývalo viac rodín. Mal som tam kamarátov aj kamarátky, s ktorými sme sa hrávali v parku, alebo sme podnikali po okolí rôzne akcie. Uprostred dvora stála stará lipa a pod ňou drevená zelená búda, ktorá mala názov HOSTINEC – VENDÉGLÓ. Tam som chodil len zriedkavo, ak som mal pár drobných z vrecka otcovho saka. Kupoval som si väčšinou žltú limonádu a štolverky, ktoré sa úžasne lepili na zuby. Raz som si tam kúpil orieškovú čokoládu a zemiakové lupienky, keď sme išli na dlhú výpravu ku Hronu. Bolo to potom zvláštne, ako sme ich jedli ďaleko v lese, ale cítili sme v nich prach toho Vendégló.

Vo Vendégló som vídaval chlapov, ktorí pracovali v maštaliach Štátnych majetkov, alebo boli šoféri, traktoristi, či robotníci na poliach. Chodieval tam aj náš sused G. – báči, ktorý vždy, keď ma tam uvidel, mi hneď zakýval a kupoval mi malinovku. Veľa pil. Raz ho v poslednej chvíli chlapi vytiahli za nohy spod modrej vétriesky, zaparkovanej pod lipou pri zelenom Hostinci. Inak by si ho šofér nevšimol a bol by ho prešiel.

Dvor Štátnych majetkov sme volali jednoducho “Dvor”. Keď sama mama pýtala, kam sa idem hrať – odpoveď bola – na Dvor. Okrem iného boli na ňom úžasné obrovské železné stroje, ktoré sa kedysi používali na poliach a boli na parný pohon. Vyzerali skoro ako z knižiek Julesa Verna, ale nikdy sme ich nevideli v pohybe. Často sme po nich liezli a predstavovali sme si, ako sa nich valíme širokým poľom. Raz dokonca bratia Jašákovci v jednom z nich pod kotlom zapálili oheň. Mali z toho zle, naháňali ich. Vymysleli sme si k tomu veršík: “Horí na ohník horí, na tom našom traktori. Ktože ho nakládol? Bratia Jašákovi!”

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.