Založ si blog

Tripäť Espresso

Ulice v našom mestečku mali svoje mená, ktorých význam sme celkom chápali, ako napríklad Krátka, alebo Úzka.

Ja som býval na Schubertovej ulici a Tibor na Marxovej. Boli to vlastne názvy ulíc s dosť rozdielnymi významami, pretože Franz Schubert bol rakúsky hudobný skladateľ u grófa Esterházyho a Karol Marx nemecký vodca proletariátu. Schubert v našom mestečku kedysi naozaj žil, ale prečo sa volala ulica po tom druhom, to sme netušili. Boli samozrejme aj ulica Petófiho, alebo Adyho, pomenované podľa maďarských básnikoch a preto boli aj Štúrova a Sládkovičova, po básnikoch slovenských.

Bola to pre nás veľká udalosť, keď na rohu ulíc SNP a Sacherova vzniklo nové Espresso. Nielenže malo v názve až tri “s”, ale tento jeho názov na rohu domu bol bol zo zvislých červených písmen, ktoré dokonca svietili. Samozrejme, iba keď boli celkom nové, neskôr už niektoré písmenká prestali svietiť, až nakoniec nesvietilo nič. Ak sme mali drobné, občas sme do toho Espressa zašli a dali sme si malinovku, citili sme sa pritom veľmi svetácky. Tá kaviareň bola vlastne v byte na poschodí, kde kedysi bývala naša spolužiačka Slávka, ktorá sa narodila deň po mne, v pôrodnici kaštieľa vo Svodove.

S Tiborom sme v tom čase chodievali spolu do kina. Mali sme takú dohodu, že sme sa stretávali na polceste. Ja som išiel z našej Schubertovej ulice, Tibor z ich Marxovej a stretli sme sa o 15:05 pod tým nápisom Espresso. Zdalo sa nám to atraktívne, aj sme sa tak vždy do telefónu dohodli: “Tripäť Espresso” a boli sme tam na minútu presne.

Pomalým krokom sme sa potom vybrali bok po boku na námestie, kde sa už pred kinom Sputnik schádzali záujemci o premietanie filmu. V hlúčikoch tam postávali aj pekné Maďarky, okolo ktorých sme prechádzali naoko ľahostajne, nevšímavo, hoci mne niekedy srdce bilo až v hrdle.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka (úryvok)

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.