Založ si blog

Chlebík

Moja mama mi spievala uspávanku: „Buvikaj buvikaj, psota je veliká. Nemáme chlebíka. Ani suchej kôrky, Tonku do poľjovky.”

Naučila ju ešte jej mama, našťastie my sme už chleba mali dosť. Ale tá smutná melódia sa mi zakvačila do duše ako prízrak z minulosti, kedy bol život ako ťažký mech, ktorý museli naši starí rodičia vliecť na svojich unavených pleciach po dlhé roky.

Spomínam si tiež, ako môj otec, ktorý v čase vojnových rokov študoval vo Viedni veterinu, musel často hladovať. Či chcel, alebo nie, neskôr mu už veľmi chutilo a bolo to na ňom aj vidieť. Tiež som sa dočítal v spomienkach istého človeka, že počas druhej svetovej vojny neďaleko Viedne bol internačný tábor so Slovákmi, ktorí žili v zlých podmienkach. Raz za nimi z neďalekej Viedne prišiel slovenský študent, prezlečený do vojenskej uniformy a priniesol im kopu jedla.

Spomínam si, ako ma šokovalo, keď som ako malý kdesi v novinách videl fotografiu dieťaťa zo Somálska s ručičkami a nožičkami ako špáratká, ale s veľkým, nafúknutým bruškom, vraj ho malo z toho, lebo nemalo čo jesť, preto od hladu jedlo hlinu.

My poznáme hlad možno niektorí v časoch pôstu, alebo modelky. Skutočný hlad však naučí človeka vážiť si každé sústo. Chlieb náš každodenný, aký máme možnosť dnes jesť, je rôznej kvality. Nie je nič zvláštne vidieť v odpade plno chleba, ktorý ledva vydrží pár dní.

Moja mama spomínala, ako pekávala chlieb jej mama: “V troške múky sa okraji koryta urobila kvások z „koborca“. Koborec bol kus cesta, ktorý sa dal na tanier, posypal múkou a dal k susedovcom, ktorí mali piecť v najbližších dňoch. Tí ho použili pri svojom pečení, oni zas urobili nový koborec a postupne sa vystriedal u ďalších susedov, až sa znovu dostal k prvým. Používal sa namiečsto kvasníc. Od neho malo cesto príjemnú kyslastú chuť.”

Táto nádherná štafeta sa dnes už nezachovala. Jeme chlieb z obchodných reťazcov, o ktorom ani netušíme, ako bol vyrobený a upečený. Jeho chuť už ani vzdialene nepripomína ten pocit, keď ste sa zahryzli do čerstvo upečeného domáceho chlebíka, ku ktorému ste nepotrebovali už nič viac.

.:.
Anton Pižurný
6.4. 2018

Tento svet nebol pre teba

19.08.2018

ET CETERA (Jožovi Urbanovi) Keď ti je dobre, nikam sa neponáhľaj, - tak som ti vravieval, ale ty tvojimi večne nervóznymi šľapajami si vybehol kamsi pristrmo a privysoko, kde možno ani ženy už viac »

Žena so zázračným pohľadom

18.08.2018

(c) Anton Pižurný básnická zbierka "Pandorina skrinka"

Zlaté piesky

17.08.2018

V súčasných výpekoch všetci tiahneme k vode, kde je možnosť na chvíľu si schladiť svoju horúcu krv a telá. Vodné plochy a kúpaliská sa stávajú zlatou baňou. Preto ma zarazilo, keď som viac »

merkel, putin

Nord Stream 2, Ukrajina či Sýria. Merkelová má s Putinom čo preberať

18.08.2018 20:41

Nemecká kancelárka Merkelová a ruský prezident Putin uviedli, že na svojom stretnutí budú hovoriť aj o vyhliadkach na mierovú misiu OSN na východe Ukrajiny.

most, janov

Správca diaľnice v Janove predstúpil pred verejnosť. Ponúkol milióny, nie však ospravedlnenie

18.08.2018 20:23

Pred novinármi dnes popoludní prvýkrát od zrútenia časti viaduktu v Janove stálo vedenie spoločnosti, ktorá diaľnicu A10 aj s Morandiho mostom spravuje.

Erdogan

Erdogana opäť zvolili za šéfa Strany spravodlivosti a rozvoja

18.08.2018 19:35

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana znova zvolili za predsedu vládnucej islamsko-konzervatívnej Strany spravodlivosti a rozvoja.

počasie, leto, teplo, horúčavy

Horúčavy potrápia obyvateľov západného a južného Slovenska, SHMÚ vydal výstrahy

18.08.2018 18:46

Vysoké teploty vzduchu sa v nedeľu (19.8.) môžu vyskytnúť na území západného a južného Slovenska.

Anton Pižurný

Len ten, kto vidí neviditeľné, ten dokáže prežiť v nemožnom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 864
Celková čítanosť: 1281003x
Priemerná čítanosť článkov: 1483x

Autor blogu

Kategórie