Založ si blog

Chlebík

Moja mama mi spievala uspávanku: „Buvikaj buvikaj, psota je veliká. Nemáme chlebíka. Ani suchej kôrky, Tonku do poľjovky.”

Naučila ju ešte jej mama, našťastie my sme už chleba mali dosť. Ale tá smutná melódia sa mi zakvačila do duše ako prízrak z minulosti, kedy bol život ako ťažký mech, ktorý museli naši starí rodičia vliecť na svojich unavených pleciach po dlhé roky.

Spomínam si tiež, ako môj otec, ktorý v čase vojnových rokov študoval vo Viedni veterinu, musel často hladovať. Či chcel, alebo nie, neskôr mu už veľmi chutilo a bolo to na ňom aj vidieť. Tiež som sa dočítal v spomienkach istého človeka, že počas druhej svetovej vojny neďaleko Viedne bol internačný tábor so Slovákmi, ktorí žili v zlých podmienkach. Raz za nimi z neďalekej Viedne prišiel slovenský študent, prezlečený do vojenskej uniformy a priniesol im kopu jedla.

Spomínam si, ako ma šokovalo, keď som ako malý kdesi v novinách videl fotografiu dieťaťa zo Somálska s ručičkami a nožičkami ako špáratká, ale s veľkým, nafúknutým bruškom, vraj ho malo z toho, lebo nemalo čo jesť, preto od hladu jedlo hlinu.

My poznáme hlad možno niektorí v časoch pôstu, alebo modelky. Skutočný hlad však naučí človeka vážiť si každé sústo. Chlieb náš každodenný, aký máme možnosť dnes jesť, je rôznej kvality. Nie je nič zvláštne vidieť v odpade plno chleba, ktorý ledva vydrží pár dní.

Moja mama spomínala, ako pekávala chlieb jej mama: “V troške múky sa okraji koryta urobila kvások z „koborca“. Koborec bol kus cesta, ktorý sa dal na tanier, posypal múkou a dal k susedovcom, ktorí mali piecť v najbližších dňoch. Tí ho použili pri svojom pečení, oni zas urobili nový koborec a postupne sa vystriedal u ďalších susedov, až sa znovu dostal k prvým. Používal sa namiečsto kvasníc. Od neho malo cesto príjemnú kyslastú chuť.”

Táto nádherná štafeta sa dnes už nezachovala. Jeme chlieb z obchodných reťazcov, o ktorom ani netušíme, ako bol vyrobený a upečený. Jeho chuť už ani vzdialene nepripomína ten pocit, keď ste sa zahryzli do čerstvo upečeného domáceho chlebíka, ku ktorému ste nepotrebovali už nič viac.

.:.
Anton Pižurný
6.4. 2018

Lilith a Eva

26.03.2019

DIVOKOSŤ V SRDCI Nechcem Evu, ja chcem Lilith, v každej chvíli cítiť divokosť, nie nudnú oddanosť kvíliť a byť neustále ohryzený až na kosť výčitkami, posolstvami, múdrymi radami, keď viac »

Pučanie

24.03.2019

🔺 ⚫️ 🔴 Všetko už bolo povedané napísané zažité môžem sa spokojne pobrať na druhý svet takto dobre mi však už nikdy nebude preto tu ešte chvíľu zostanem. .:. (ap)

Ďakujem, že tu ešte môžem chvíľu byť

23.03.2019

Rozhodol som sa, že dnes si urobím pekný deň. Budem sa usmievať nad mudrlantmi, posmutniem nad hlupákmi. Dám si po raňajkách s diétnou salámou na veke so syrovou nátierkou a po voňavej koťogó viac »

dve percentá dane, Pravda, 2%

Občianske združenie Preveda

26.03.2019 23:55

Občianske združenie Preveda pracuje v oblasti inovatívnych foriem vzdelávania prevažne zameraných na vedu a výskum, ale aj na oblast ľudovej kultúry a umenia.

zuzana čaputová, maroš šefčovič

Čaputová a Šefčovič odmietli pochybnosti o financovaní svojich kampaní

26.03.2019 22:40

Kandidáti hovorili aj o tom, čo ich sklamalo na kampani protikandidáta.

Donald Trump

Snemovňa reprezentantov neprelomila Trumpovo veto ohľadom bariéry

26.03.2019 21:13

Prezidentovo nariadenie núdzového stavu však ešte môžu zablokovať americké súdy.

Venezuela Guaidó

Prítomnosť ruských vojakov vo Venezuele je porušením jej ústavy, vyhlásil Guaidó

26.03.2019 20:38

Guaidó sa takto vyjadril na pôde opozíciou kontrolovaného Národného zhromaždenia.

Anton Pižurný

Len ten, kto vidí neviditeľné, ten dokáže prežiť v nemožnom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,068
Celková čítanosť: 1729709x
Priemerná čítanosť článkov: 1620x

Autor blogu

Kategórie