Založ si blog

Dansko Stravnica

Začiatkom deväťdesiatych rokov, kedy na Slovensku vznikali nové médiá raketovou rýchlosťou, nové rádiá, noviny a časopisy, sme aj my v Banskej Štiavnici založili vlastné periodikum, ktorému sme dali meno “Banskoštiavnické Okno”. Boli to vzrušujúce časy, kedy ešte slovo “pluralita” nemalo pejoratívny nádych, kedy sme každé slovo aj dvakrát skontrolovali, aby v tlačenej podobe neboli gramatické, ani štylistické chyby.

O jazykovej a gramatickej zdatnosti súčasných médií sa radšej nebudem zoširšia vyjadrovať, stačí ak napíšem, že je bežné, ak najmenej raz do týždňa môžeme vidieť v najsledovanejšej televízii v hlavnom vysielacom čase v titulkoch hrubicu ako hrom, o nespisovných výrazoch, ktorými sa priam hmýria vyjadrenia nielen “bulvárnych novinárov” ani nehovoriac. Právom preto zľudovel istý status, ktorý som našiel na sociálnej sieti: “Nje je dvoležitá gramatyka, ale opsach”.

V pionierskych časoch médií po roku 1989 to bolo vskutku zaujímavé. Zoznámili sme sa s mnohými novými ľuďmi, o ktorých existencii sme dovtedy nemali ani potuchy. Aj zo zahraničia. Takto sme raz hostili v Banskej Štiavnici kolegov novinárov z Holandska. V kaviarni “Jašteričky” sme ich naučili piť slovenskú borovičku, ktorá im veľmi chutila. Ale naše stretnutia boli aj pracovné a preto nám sľúbili, že nám neskôr pošlú materiály, ako u ich fungujú grantové schémy na tvorbu periodickej tlače.

Tak sa aj stalo. Po dvoch týždňoch nám prišla z Holandska hrubá obálka. Kolega Peter mi ju podával s úsmevom, že naši priatelia to asi s tou borovičkou trocha prehnali. Bola na nej napísaná adresa našej redakcie, P.O. Box a ako mesto – Dansko Stravnica. Bizarne napísané meno mesta, ktoré znelo takmer po srbsky, nás poriadne rozosmialo.

Napriek všetkému nám našu obálku z Holandska doručila Pošta v poriadku a ja si na toto vždy spomeniem, keď začujem v meste Banská Štiavnica po holandsky hovoriach turistov…

.:.
Anton Pižurný
28.4. 2018

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.