Založ si blog

Chlapci zo Schubertovej ulice

…Potom som sedel s Romanom, ktorý bol vtedy môj najlepší kamarát. Celé hodiny sme sa hrávali v Schubertovom parku, alebo sme si doma čítali a potom sme sa o tom rozprávali. Knižky sme si požičiavali navzájom a ja som niekedy potajomky zobral knihu z maminej roboty z predajne Slovenská kniha. Mama to nemala rada, lebo vraj ako to bude vyzerať, keď si potom niekto kúpi novú knihu a zbadá, že je na nej napríklad fľak, že ju už ktosi čítal.

Kamarátili sme sa aj s Mirom, ktorý býval na Pošte v byte s veľkou terasou. A Miro mal skutočné poklady! Mali rodinu v Prahe, odkiaľ mu posielali úžasné kreslené príhody Rýchlych šípov. Dnes už viem, že sa to volá komixy a pre nás to vtedy bolo to najvzrušujúcejšie čítanie na svete. Mirek Dušín a jeho partia sa stali našimi vzormi, lebo dovtedy sme poznali len Timura a jeho družinu, neskôr Chlapcov z Pavlovskej ulice. Mňa to zasiahlo natoľko, že som začal so zakladaním bánd, našej prvej som ako poznávacie znamenie porozdával špendlíky s modrou hlavičkou.

Naši spolužiaci na hodinách čítali dosť habkavo, nám s Romanom a Mirom čítanie nerobilo žiadne problémy. Jedného dňa, keď som niečo nahlas čítal, zrazu pani učiteľka vstala, povedala nám, aby sme si vzali knihy a išli s ňou, Zaklopala na dvere deviatej triedy, kde tiež mali hodinu čítania:
– Pani kolegyňa, môžeme na chvíľu?

Vošli sme ustráchane dovnútra, Každý sme museli prečítať kúsok z knihy. Keď sme skončili, súdružka učiteľka povedala:
– Vidíte, deviataci? Takto čítajú moji štvrtáci!

Stáli sme tam ako obarení, deviataci na nás zachmúrene hľadeli. Potom sme to isté museli museli zopakovať aj v Riaditeľni. Boli sme na seba pyšní, ale sme sa aj trocha báli tých deviatakov.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka Chlapci zo Schubertovej ulice

foto: Chlapci z Pavlovskej ulice v Budapesti pozdravujú Chlapcov zo Schubertovej ulice v Želiezovaciach
fotila Jarka Molnárová

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.