Založ si blog

Unikát v kaštieli

Na povale kaštieľa vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici majú unikát, ojedinelý vo svete. Geniálni stavitelia kaštieľa pochopili jednoduchosť optického efektu opačnej expozície a cez malý otvor vo vikieri sa na komín kaštieľa premieta (camera obscura) dolu hlavou kaplnka kaštieľa, za pekného počasia dokonca vo farbe…

Farebné obrazce na stene komínov náhodne objavil pred niekoľkými rokmi strážnik pri pravidelnej obchôdzke. Zrejme boli vtedy ideálne podmienky, presne ako počas našej návštevy – jasná obloha a žiarivé slnečné lúče, ktoré mohli prenikať cez otvory v streche kaštieľa.

Na viacerých komínoch boli obrázky takmer neviditeľné, no na niekoľkých, naopak, úplne zreteľné. Farebný výjav pôsobil takmer ako stará freska. Na komíne sa premietala časť nádvoria, ba dokonca aj belasá obloha s oblakmi. Záber bol však otočený hore nohami, takže nebo sa nachádzalo v spodnej časti komína.

Krátko po objavení tohto úkazu na starej povale kaštieľa sa záhada vyriešila: obrazy jednotlivých častí kaštieľa na komínoch nie sú nadprirodzený jav, ale vznikajú na princípe camery obscury.

Čo vlastne toto spojenie znamená? Latinský termín môžeme preložiť ako tmavá komora. Predstavte si škatuľu, v ktorej je urobený malý otvor. Svetelné lúče odrazené od predmetov vonku cezeň prechádzajú a vnútri škatule zobrazujú prostredie, ktoré sa nachádza pred ňou. Podobne to funguje aj v kaštieli vo Svätom Antone. Ibaže škatuľou je tu veľká povala a otvory, ktorými vniká dovnútra svetlo a premieta na múry komínov krásne výjavy, majú tvar štvorca s niekoľkocentimetrovými stranami.

.:.
(ap)
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.