G o u r m e t

20. septembra 2014, Anton Pižurný, Nezaradené

VARENIE, PÍSANIE A MILOVANIE
sú v podstate veľmi jednoduché. Treba dať iba dobré veci v pravý čas do najlepších súvislosti. Variť treba s láskou – to je najlepšia motivácia, aj ingrediencia.
A nie je frajer kuchár ten, kto má plnú chladničku a špajzu, ale ten ktorý aj “z ničoho” navarí chutné jedlo… A varí každý deň. Nielen v nedeľu kuracie prsia s broskyňou a ešte mu žena aj umyje riady…

© aap

(Foto: V Budapesti „U huszára“ som však auguste presedel pár hodín, kým sa mi s priateľkou podarilo zdolať túto misu. Pomohla hruškovica Vilmoška. Keď som si ju u čašníka objednal, nechtiac som povedal ako aperitív Villamoš (električka) ten sa riadne zasmial a už sme boli kamoši… Na záver samozrejme malá Plzeň a dezert som už aj zabudol aký bol…)

P.S.: Chcel by som na tomto mieste poopraviť všeobecne vžitý výraz pre labužníka. Toto pomenovanie pochádza z francúzštiny gourmet (gurmé) a vyjadruje znalca jedla, ktorý si ho vie vychutnávať.

Avšak v slovenčine je skôr zaužívaný výraz „gurmán“, (z franc. gourmand), čo však doslovne znamená „žrút“, „pažravec“…
2014-08-17-3819