O b v i n e n i e . . .

13. novembra 2015, Anton Pižurný, Nezaradené

Kniha „Obvinenie“ Mají Hriešik a Maroša Hečka je presným a vážnym zaznamenaním obvinenia a vyšetrovania otca zo sexuálneho zneužívania svojich dcér. Je to téma veľmi vážna a traumatizujúca všetkých zúčastnených.

Na 261 stranách románu „Obvinenie“ autorská dvojica Hriešik/Hečko zaznamenala priebeh vyšetrovania od obvinenia až po prepustenie obžalovaného, denníkovou formou. Knihu vydalo známe vydavateľstvo Tatran.

Autori veľmi zodpovedne vážili každé slovo, ktoré bolo položené na papier, až po jeho knižnú formu. V knihe sa opisuje súčasný stav v našom súdnictve a väzenskej službe. Je z toho zrejmý aj celkový stav spoločnosti, v ktorej sa nachádzame, pretože tieto inštitúcie spolu recipročne súvisia. A stav je to neutešený po mnohých stránkach.

Veriaceho muža, otca dvoch maloletých dcér, obviní v predrozvodovom zámere jeho vlastná manželka zo zneužívania ich dcér. A tým sa pre hlavného hrdinu knihy spustí 15 mesačné peklo vyšetrovania. Naznačuje, že svoju úlohu tu zohráva aj fakt, že naše súdnictvo je so svojimi zákonmi vo väčšine prípadov na strane ženy.

Muž bol nakoniec, po 13 mesiacoch, spod obvinenia oslobodený. Napriek tomu osem rokov po vznesení obvinenia stále nevidel svoje dcéry. Absolvoval viac ako 50 súdnych pojednávaní, kauza ho stála viac ako 70 000 eur a tisíce hodín príprav. Kauciu 100 000 korún, na ktorú ho prepustili, mu dodnes nevrátili. Za nezákonnú väzbu a spôsobenú ujmu nedostal žiadne odškodnenie, ani ospravedlnenie…

Nech však takéto „prípady“ dopadnú akokoľvek, hlavnými poškodenými budú aj tak nakoniec – deti.

Kniha je napísaná podľa skutočného príbehu.

© anton a. pižurný
Obvinenie