Podľa vyjadrená našej najznámejšej etnografky pani Nádaskej bryndzové halušky vonkoncom nie sú naším národným jedlom. Vraj je ním kaša. A na pôvod bryndze si nárokujú Rumuni i Poliaci.
Osobne mám rád halušky, v ktorých ceste je na polovicu hrubá múka s hladkou, ale jednoznačne musia prevládať zemiaky. Bryndza najlepšia samozrejme májová. Halušky musia byť nahádzané ručne z lopárika. Ak nie je opražená slaninka, mám rád aj s cibuľkou, opečenou do sladkava.
Istý Čech mi prezradil, že pozná recept na bryndzové halušky, ktorý mu vraj prezradil jeden čašník zo slovenskej „koliby“. Do cesta z múky a vody vraj treba nastrúhať jeden zemiak a bryndzu riadne rozmiešať so smotanou. Brrrr.
Dvakrát som sa zúčastnil súťažne Majstrovstiev sveta vo varení bryndzových halušiek v Tureckej. Porotcom tie naše chutili, pýtali sa, čo im dalo takú zvláštnu, zaujímavú chuť. Prezradil som, že do cesta som nastrúhal dva strúčiky cesnaku. Neuznali to…
(c) anton a. pižurný