Marína 118

22. mája 2017, Anton Pižurný, Nezaradené

Mária Geržová (rod. Pischlová) (* 8. september 1820Banská Štiavnica – † 22. máj 1899Banská Štiavnica) bola slovenská národnokultúrna pracovníčka.

Jej otec bol Pavol Pischl a matka Katarína rod. Golbergerová.

Úryvok o lúčení Maríny Pischlovej a Andreja Braxatorisa – Sládkoviča je z publikácie MÚZA, ktorú sme vydali v roku 2004 v Banskej Štiavnici:

 

…Zdá sa, že svet naokolo prestal existovať, omamné sily pod rajským stromom mocným dychom vtláčajú do duše žeravú pečať túžby. Srdce chrániacim dotykom zovrela cudzia ruka a hotuje sa odtrhnúť to čierne jablko.

Bosé lupene jej nôh, ktoré kedysi bozkával s blčiacimi lícami, sa teraz iba ako smutné biele výčitky schovávajú pod sutanu sukne:

– Teda odchádzaš?

– Áno, drahá, odchádzam, lebo musím. Ale isto sa vrátim, vrátim sa po teba, ak na mňa počkáš, vrátim sa skôr, kým za Tanád dvakrát Slnko zájde.

– Počkám teda.

– Vedz, že ľúbosť moja nikdy nezhynie, že sa nikdy neminie poklad našej lásky, čo ako by ma tam vo svete démoni v podobách Sirén pokúšali, ja vždy budem s tebou v bájnej Štiavnici na náš Dievčí vrch kráčať a na Lesklom vrchu oproti hľadať blýskavé znamenia novej doby a ponad stáročné spiace paláce nádej nájdem.

.:.

Anton Pižurný

marina-uvod