Sirény

28. decembra 2017, Anton Pižurný, Nezaradené

Zdá sa mi, že život bol kedysi pokojnejší, komótnejší, ľudia boli na seba milší. Doba je rýchla, ale mali by sme si uvedomiť, že v každom okamihu je záblesk večnosti a mali by sme si vychutnávať každú sekundu, ktorú sme dostali ako dar.

Všimli ste si, koľko je húkania sirén v súčasnosti v našich uliciach na sanitkách, požiarnych a policajných autách? Od rána do večera. Najviac tieto poplašné zvuky zvyknú vystrašiť starých ľudí, akoby sa báli že sa to týka ich. A často veru aj hej.

Zvuk sirén nikdy neveští nič dobrého. Ani tie sirény, ktoré hučali v minulosti na počesť rôznych výročí, alebo ako výstraha pred iným (aj vojnovým) nebezpečenstvom.

Toho húkania sirén sa mi zdá akosi priveľa. Je to signál o charaktere doby, ktorú žijeme. Ale máme si dať zaliať uši voskom, alebo by sme sa skôr mali zamyslieť nad naším spôsobom života?

Kto a čo zapríčinili, že dnešok sa stal už len rýchlym prežívaním s rýchlymi zásahmi a nie pokojne plynúcim životom medzi brehmi spolupatričnosti a dobra do mora Večnosti?

.:.
(c) Anton Pižurný
(c) Juraj Bocian