Konfitovaná kačica s vanilkou

15. júna 2018, Anton Pižurný, Nezaradené

Dnes ideme na väčší nákup. Uprostred hlavného mesta La Reunionu – Saint Denis, je veľký mestský trh, ktorý volajú Madagascarský. Úžasný priestor s neuveriteľnými produktami prírody, mora a ľudských rúk. Najviac ma samozrejme zaujali potraviny, vskutku z celého sveta. A tie koreniny! V Saint Dennis sme raz boli v obchode, ktorého všetky miestnosti obsahovali iba stovky vrecúšok korenín. To bol iný raj! Najznámejšia je však vanilka, pestovaná na la Reunione, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete. Kúpil som z nej pár túb, ktoré som potom priniesol na Slovensko. A keď som už pri vanilke, napadá mi jedna labužnícka spomienka:

Išli sme po gastronomických stopách ostrova. Francis nás pozval do reštaurácie ku Gabrielle. A k nej sa viaže toto: Francúzsky prezident Chirac, ktorý miloval La Reunion, vypísal raz súťaž v pečení kačíc. Výhercovi sľúbil zafinancovať výstavbu reštaurácie, v ktorej sa bude podávať kačica, ktorej recept zvíťazí. A tak sa aj stalo.

Všakovakí majstri sa predháňali. Ale nakoniec zvíťazil celkom jednoduchý recept istej Gabrielle, ktorý pozostával z toho, že kačica sa piekla ponorená celá do olivového oleja pomaly niekoľko hodín (volá sa to konfitovanie a mäsko tak bolo mäkkučké, oddeľovalo sa samé od kosti) v kameninovej nádobe a pred dopečením bola celkom jemne zvnútra potretá (okrem klasických korenín) práve tou najlepšou vanilkou. Do oleja bolo vložených pár čiernych olív. Výpek z takejto kačice bol tiež výborný a dal sa používať na ďalšiu konzumáciu. Tento recept vyhral a pán prezident naozaj zaplatil výstavbu reštaurácie.

 

.:.

Anton Pižurný

Zlatá skrinka a La Reunion

(úryvok z rukopisu)

foto a.a.