Nevrieskajte!

17. decembra 2018, Anton Pižurný, Nezaradené

Zosychravilo sa nám. Ešte priletí hviezda Virtalen, potom znova začnú zúrivé „zľavové“ akcie a okolie kontajnerov sa zazelenie vyhodenými Vianočnými stromčekmi. Možno onedlho nebudeme ani my oslavovať Vianoce, ale Sviatky zimy…

Stromy sú živé bytosti a barbarské pľundrovanie našich lesov sa nám raz určite vypomstí. Nedávno som sa na tému klimatických zmien pohádal so svojou vlastnou sestrou (na dôchodku), ktorá tvrdila, že to predsa ešte nie s naším životným prostredím také zlé a že ona predsa každý deň separuje odpad. Je tiež povážlivé, že hoci konečne schválili v našom zákonodarnom zbore návrh zákona o zákaze spaľovania kvalitného dreva ako „biomasu“, mnohí si to ani len nevšimli.

Zimy sú v posledných rokoch také akési zvláštne, snehu kedysi bývalo podstatne viac, tiež aj posledné letá sú zvláštne, kedy nebolo ničím výnimočným u nás v miernom pásme 38 stupňov nad nulou a veterné smršte.

Prišla mi v tejto súvislosti na um jedna príhoda z leta, keď nervózna matka v lete pri jazere kričala na deti: – Ak neprestanete špliechať a vrieskať, ideme domov!

.:.
(ap)