Veľká príprava na obed z ryby

3. augusta 2019, Anton Pižurný, Nezaradené

ZASTAVENIE V ČASE

V minulom storočí, akosi inak plynul čas. Nie, nemám v sebe nadmieru spomienkového optimizmu, len konštatujem, že rodiny mali vtedy na seba akosi viac času, viac sa venovali spoločným udalostiam s humorom a nadhľadom.

Na tejto fotografii z polovice sedemdesiatych rokov na našom dvore v Želiezovciach na Schubertovej ulici vidíme „veľkú prípravu na výborný obed z ryby“, ktorú chytil náš sused na Hrone.

V strede dominuje v zástere s veľkým nožom hlavný odborník na anatómiu zvieracej ríše, môj otec Anton, veterinár. Rybu pyšne drží moja sestra Beatka, z druhej strany je sestra Renatka.

Mňa drží v náručí moja krstná mama Róžika, vľavo pod mojou mamou kvočí vyštudovaný vinár strýko Stanko, za nimi jeho pýcha, modrobiely Wartburg, ktorý riadne rachotil a dymil.

Ryba určite pre všetkých nestačila a mama navarila potom určite sýty obed pre všetkých (bývali to napríklad aj pečené husi z jej domáceho chovu) a táto fotografia z hĺbky archívu prináša veľký pokoj z čias, keď život plynul akosi pomalšie a pokojnejšie.

.:.
(ap)