Zázrak – ruža sa vrátila Maríne

9. novembra 2019, Anton Pižurný, Nezaradené

Už viackrát som písal o tom, že jedna zo sôch, ktorá spodobuje najväčšiu múzu slovenskej ľúbostnej poézie – Sládkovičova Marína, tá ktorú vytvoril Tibor Bártfay a je umiestnená na Šafárikovom námestí v Bratislave, od päťdesiatych rokov nemala v prstoch ružu, ktorú vtedy ktosi (pravdepodobne vandal) odstránil.

Snažili sme sa preto so starostkou Starého mesta pani Zuzanou Aufrichtovou​ takúto ružu tam znova umiestniť. Komunikovali sme aj s veľvyslanectvom v Kórei, kde je umiestnená piata socha Maríny, ktorá tam bola poslaná ako štátny dar. Na Slovensku sú celkovo štyri takéto sochy: jedna v kúpeľoch Sliač, ďalšia v kúpeľoch Kováčová, tretia v depozite Nitrianskej galérie no a táto štvrtá, na Šafárikovom námestí v Bratislave. Dokonca som už aj rokoval s umeleckým kováčom na vykovaní novej ruže pre ňu.

Stal sa však zázrak! Bez toho, aby to bolo oznámené, ktosi neznámy tam ružu vrátil. Stalo sa tak 16.10.2019 o 11:40, pravdepodobne ide o niekoho z rodiny Tibora Bártfaya. Alebo z ich okolia.

Ďakujeme.

.:.
Anton Pižurný
P.S. V Banskej Štiavnici, kde sa Marína Pischlová narodila, prežila svoj pohnutý život a je tam aj pochovaná, žiadna jej socha nie je. Táto na Šafárikovom námestí má pri Bárfayovej signatúre vyrytý rok 1961. V tom roku som sa narodil aj ja.

Socha Maríny na Šafárikovom námestí tento rok v lete bez ruže…


Od 16. októbra 2019 má Marína späť svoju ružu…


Zatiaľ neznámi autori vracajú Maríne jej ružu…