Založ si blog

P r a n i e . . .

PRANIE BIELIZNE

 

V čase môjho detstva (1930 – 1940) nebola v našej dedine elektrika, neboli vodovody, ani iné vymoženosti a pomocníci dnešnej doby. Právalo sa na potoku, a to, že to nebola taká jednoduchá robota, to priblížim v tejto časti mojich spomienok.

 

Spodného prádla z domáceho plátna sme mali dostatok, preto ho v zime neprali. Povykladali ho na padláš a potom na jar ho prali naraz. Lepšie povedané „zvárali“. Na tento účel slúžila vysoká drevená nádoba na troch nohách – zvarák. Na dne mala malý okrúhly otvor. Večer pred zváraním sa do zvaráka naukladalo všetko prádlo. Na spodok sa poukladali konopné pradená a postupne všetko prádlo. Zatiaľ v kotli pri zvaráku sa hriala voda. Kúrilo sa pod kotlinou. Jemný popol z dreva sa vysypal do vrecka, ktoré sa ponorilo do vody. Keď voda zovrela, zalialo sa ňou prádlo vo zvaráku a nechalo sa odmáčať do rána (otvor na dne zvaráka bol otvorený).

Na druhý deň sa tento proces zopakoval, ale s tým rozdielom, že sa voda zo zvaráka vypúšťala. Vrecko s popolom ostávalo po celý čas v kotli, čím sa vlastne vytváral lúh z popola, ktorý mal bieliacu schopnosť. Po poslednom zaliatí sa prádlo nechalo vychladnúť a potom sa išlo prať do jarku na Čistú vodu. Bola to skutočne čistá voda.


V koryte tohoto potôčika sa spájali tri pramene, vytekajúce spod Sitna: Nemcov potok, Babí potok a Bardínovský potok. (V oblasti Bardínovej našiel kňaz a učenec Andrej Kmeť ľudskú čeľusť s prirastenou kovovou zámkou). Sú to ich oficiálne názvy. Bol to pomerne malý potok, preto sa uprostred koryta vytvoril „žump“. Povyberali sa väčšie kamene, z ktorých sa urobila akási hať a tým vznikla priehrada plná čistej vody. Do nej sa postavil prací stolec a na ňom položené prádlo sa bilo – plieskalo piestom. Stolec bola dosť široká doska z mäkkého dreva, na jednej strane s dvomi zadnými nohami šikmo postavená vo vode. Piestom sa špliechala voda na prádlo a nasledovným „bitím“ piestom sa špina z prádla uvoľňovala. Dievčence mali piesty pekne vyrezávané. Potom sa prádlo vo vode dobre vypláchalo, vyžmýkalo a rozložilo sa po okolí uschnúť. Po usušení bolo krásne biele. Žiadne moderné prechemizované pracie prostriedky by ho tak krásne nevybielili. Spodné sukne „gecele“ z kúpeného plátna sa „krochmelili“ (škrobili) haluškovinou. Voda, v ktorej sa varili zemiakové halušky sa rozriedila obyčajnou vodou a to bol krochmeľ – škrob.


Menšie kusy prádla, hlavne farebné, sa právali častejšie. Doma sa prádlo pralo v drevenom korýtku horúcou vodou s šichtovým mydlom (sapúnom). Pláchalo sa na potoku a to aj v zime. Do ľadu nad vodou si ženy urobili priehlbeň a pláchali v ľadovo studenej vode. Na zohriatie rúk si priniesli horúcu vodu v mliečniku, v ktorej si ruky občas zohriali.


Sú to už len spomienky. Moja mamka nedávno oslávila 90-tku, ale reumu v rukách nemá, hoci dlhé roky právala týmto spôsobom.

 

 

(c) Janka Pižurná
SPRIADANIE MYŠLIENOK

pranie

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.