Založ si blog

Žabó Karla Gotta. . .

Začiatkom sedemdesiatych rokov to vyzeralo na našej hudobnej scéne zaujímavo. Jediné rádio – Československý rozhlas – vysielalo pesničky vo väčšej miere výhradne zo socialistického tábora – naše, sovietske, nemecké, poľské a maďarské, tie však pomenej.
Istá pani mala vtedy natoľko rada československých spevákov, že svojim trom dcéram dala krstné mená Helena, Jarmila a Paulína (podľa speváčok Vondráčková, Veselá a Filipovská).
Jedným z ukážkových pilierov socialistickej popmjúzik bol aj istý čas slávny „americký imigrant“, lámač ženských sŕdc Dean Reed. Až kým neprišli na to, že milý Deán bol špiónom.
Vondráčková, Zagorová, Neckář z českých spevákov, Duchoň, Laiferová a Kostolányová zo slovenských, a ďalší, to boli trblietavé ikony socialistickej hudobnej produkcie. Nikomu nevadilo, že bola celkom bežná prax ukradnúť zahraničný hit, otextovať ho v češtine, alebo v slovenčine, samozrejme bez zaplatenia autorských práv. Tieto prachsprosté krádeže si obhajovali tým, že ide o „remake“, čiže o prerábky pôvodných verzií. Ach jaj.
 🙂
Nuž ale, jednoznačne najväčšou hviezdou bol až dodnes populárny mastodont Božský Kája Gott. V časoch jeho začiatkov išli oči stĺpkom jeho fanynkám, ktoré pri jeho produkcii omdlievali, skoro ako fanynky Beatles.
A tento idol raz dokonca koncertoval aj v mojich rodných Želiezovciach na juhu Slovenska. Bola to veľká udalosť. Božský Kája sa však odmietol ubytovať v miestnom hoteli Hron a preto mu našli privátne ubytovanie v dome rodiny Pomothyových. A ich Eva bola kamarátkou s mojou sestrou Beatkou. Nuž, pokušenie bolo veľké a dievčatá veru neodolali, keď mal Karel Gott zvukovú skúšku v Kultúrnom dome. Potajomky sa vplížili do Karlovej izby a vo vytržení otvorili Jeho kufor. Mal v ňom rôzne propiety, ktorým vládli vtedy jeho obľúbené „žabó“, teda ozdobné vykrajované goliere. Bol to pre ne najemotívnejší kultúrny zážitok tých čias. A moja druhá sestra Renatka sa dostala po koncerte až ku Karlovi, ktorý sa jej podpísal priamo na ruku. Možno tam má ten autogram Božského Káju dodnes…
🙂
(c) anton a. pižurný
karel-gott-7

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.