Štvrtý titul zo série Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej Slaninákovej mapuje originálne recepty regiónov Hontu, Podpoľania a Novohradu. Vo vydavateľstve Ikar ide o projekt siedmych titulov s ambíciou pokryť celé Slovensko.
Autorka (rodáčka z Banskej Štiavnice) má s varením skúsenosti: istý čas prešla všetkými pozíciami reštaurácií v Moskve, v Prahe, vo Viedni a v Bratislave. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie.
Tradičná slovenská kuchyňa, to nie sú len bryndzové halušky, haruľa, klobásy či lokše. Séria týchto kuchárskych kníh zachytáva prekvapivo pestré dedičstvo našich predkov.
História každej krajiny sa prejavuje aj v jej gastronómii. Slovenská kuchyňa v minulosti nezávisela len na prírodných podmienkach, ktoré ovplyvňovali poľnohospodárstvo v konkrétnom regióne, ale aj na majetnosti rodiny a od toho, či išlo o kuchyňu mešťanostov, alebo obyvateľov vidieka. Navyše naše stravovanie ovplyvnili aj iné národy Rakúsko – Uhorska. Preto sa relatívne malé geografické územie môže pochváliť rozmanitou a špecifickou gastronomickou ponukou. Je ťažké presne určiť, v ktorých končinách niektoré jedlá vznikali a akú hlbokú stopu na nich zanechali iné etniká, no okrem typických slovenských ľudových jedál či tradičnej stredoeurópskej kuchyne „ochutnáme na tanieroch našich predkov“ aj vplyv Balkánu, či dokonca vzdialeného Istanbulu.
Spomínaný titul obsahuje prehľadne usporiadané originálne regionálne recepty v praktickom podaní. Od predjedál, cez polievky a hlavné jedlá, omáčky, koláče a nápoje až po unikátne miestne pochúťky, ako je napríklad „nudlfanc“ z regiónu Hontu (čo sú vlastne zapekané cestoviny s cukrom, orechami a slivkovým lekvárom).
Recepty tejto publikácie mapujú vlastne aj sociálny rozmer slovenských regiónov minulých storočí.
Kniha má teda nielen rozmer gastronomický, ale má svoju cenu aj z hľadiska etnografického.
Autorka publikácie mi prezradila, že keď dokončí spomínanú sériu „Pokladov“, začne písať knižku zo spomienok jej babičky.
„Varenie a písanie sú pomerne jednoduché: Stačí dať skvelé veci v pravý čas do správnych súvislostí (aap)“.
A to pani Pilková vie…
Anton Andrej Pižurný
Foto:Jarka Molnárová
Celá debata | RSS tejto debaty