Založ si blog

Č e s ť . . .

STRETNUTIE S IDOLOM MLADOSTI

(Hranice medzi národy stavajú politici)            

 

     Stužková je udalosť, ktorá predchádzala plebiscitu, nazývanému niekedy aj „skúška dospelosti“ – teda maturite. Tá naša stužková sa konala v socialistickej Banskej Štiavnici v budove, ktorá patrila vtedy jednému z najväčších podnikov v meste – Plete. Bol to spoločenský dom, kde sa diali mnohé akcie – od svadieb, vedomostných súťaží ako „Čo vieš o Sovietskom zväze“, cez diskotéky, až po stužkové.

Tá naša stužková mala bohatý program, kde okrem infantilných častušiek, a nápaditých scénok hrala naživo aj kapela nášho spolužiaka Petra Rusnáka z Krupiny. Program gradoval a gradoval, až prišla tá chvíľa, keď už v hlbokých nočných hodinách sme sa pri stole s muzikantmi, náležite potúžení rozhodli, že to teda urobíme. Chalani z kapely chvatne zapli nástroje, Peter sa postavil k svojmu slávnemu Hohneru, clavinet D6 a Yamahe DX 7 a spustila sa rocková smršť v podobe rinčiaceho hitu maďarskej kapely Piramis, ktorá sa volala „Besculet“ – Česť“ (A becsület ennél mégis tobbet ér – Česť aj tak stojí nad všetkým). Spevák Piramisu – Sándor Révész – sa vyznačoval veľkým hlasovým rozsahom, ktorý využil aj v tomto hite.

Kapela spustila pamätný riff a ja som v zelenom obleku so stužkou na klope, s dlhými vlasmi, ktoré sa mi podarilo zachrániť pred ostrihaním, vyskočil na pódium Plety za mikrofón a veru sme si to riadne užili. Moja maďarčina vo fistule znela stredoslovenským historickým mestečkom Banská Štiavnica dosť bizarne, ale naši spolužiaci sa vlnili pod pódiom v úchvatných rockových pózach.

Dohrali sme, diváctvo šalelo. Vtom prišla pod pódium s prísnym výrazom dôstojným krokom naša súdružka triedna profesorka s výchovnou poradkyňou a povedala:

– Anton, buď budete spievať tichšie, alebo ukončíme stužkovú!

Bol som plný rockovej guráže, tak som skočil k mikrofónu:

Máme spievať tichšie. Tak to radšej končíme stužkovú!

 

A tak aj sa aj stalo.

🙂

…………………………………………………………………………………………………….

P.S. Práve dnes sa mi podarilo byť po prvýkrát chvíľu s mojím celoživotným speváckym idolom Révész Sándorom z Piramisu na jeho koncerte v Dunajskej Strede. Je to veľmi milý a skromný chalan. Lámanou maďarčinou som mu povedal, že som Slovák, ale že on je môj spevácky idol už niekoľko desaťročí. A že kultúra nepozná hranice, hranice medzi národy stavajú politici.

 

Pomyslel som si aj na Petra, ktorý sa žiaľ, stretnutia so Sándorom nedožil. Opustil naše slzavé údolie navždy pred tromi rokmi.

Takže, Peter, pozdravujeme ťa tam hore a Česť aj tak stojí nad všetkým!

 

(c) anton a. pižurný
Spriadanie myšlienok

20160129_213347

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.