Založ si blog

Birmovka

Tretí ročník Gymnázia som absolvoval začiatkom osemdesiatych rokov v Žiline na Veľkej Okružnej, kde nám pod oknami triedy niekedy vyhrávala pohrebné piesne dychovka, pretože sme boli hneď pri cintoríne. Neďaleko bola samozrejme aj príznačne pomenovaná krčma „Márnica“. V triede sme boli tuším ôsmi chalani a tridsať dievčat. Medzi nimi aj Táňa, s ktorou som oveľa, oveľa neskôr strávil šesť týždňov na ostrove La Reunion.

Do štvrtého ročníka som nastúpil v Banskej Štiavnici na tzv. „ateistickom gymnáziu“, ktoré sa hrdilo týmto názvom a jeho profesorský zbor učil aj študentov na tzv. Tuzexe, teda prípravke na štúdium v zahraničí. Myslelo sa tým samozrejme zahraničie socialistické. Ako nový žiak, ktorý prišiel z liberálneho gymnázia zo Žiliny, som sa raz v pondelok v Štiavnici išiel ospravedlniť profesorke Občianskej náuky, že som nepripravený, lebo bol na birmovke.

  • Kde ste boli? – neveriaco sa ma spýtala a priložila si dlaň k uchu, akoby zle počula.
    – No, mali sme birmovku v rodine. – povedal som nevinne.
    – Anton, to myslíte vážne?!

Trieda sa pustila do hurónskeho smiechu. Súdružka profesorka sa vystrašene poobzerala, napravila si okuliare a poslala ma sadnúť si. Najskôr som to celé nechápal, neskôr mi to spolužiaci vysvetlili.

To gymnázium dnes nesie meno: Gymnázium Andreja Kmeťa…

🙂

(c) anton a. pižurný

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.