Založ si blog

Kino Sputnik (1)

V mojom rodnom mestečku sme mali kino Sputnik. Bola to pre nás úžasne atraktívna budova. Ako malí sme mohli chodievať len v sprievode rodičov, alebo starších súrodencov. Naši raz hovorili, že chceli ísť na akýsi romantický film, ale bolo málo predaných lístkov, preto aby vôbec premietali, môj otec kúpil viac lístkov. Pred kinom terasa, vnútri napravo jedna pokladňa, šatňa, bufet, potom vestibul so záchodmi a konečne tajomná sála s plátnom a s dvomi schodiskami (v každom schode tajomne svietilo svetlo v zelenkavom obdĺžniku) popri radoch s drevenými sklápacími sedadlami. Veľkí chalani, ktorí sedeli celkom vzadu pod tajomným svietiacim lúčom premietačky občas cez ten lúč hodili papierovú guľôčku, ktorá zasvietila ako hviezda vo vesmíre a na plátne sa objavil veľký tieň. Sála mala svoju typickú vôňu.

Zo školy sme radi chodievali na takzvané „vojnové filmy“, ktoré boli povinné. Bolo nám srdečne jedno, akej ideológii slúžili. Najmä, keď sme sa mohli uliať z vyučovania. Na veľkom plátne sme videli veľké hrdinstvo ruských vojakov a krutosť fašistov. Aj sme sa potom podľa nich hrávali „na vojnu“, ale nikto nechcel byť fašistom. Rovnako ako všetci chceli byť len Indiáni. Z bledých tvárí maximálne tak Old Shatterhandom, alebo Old Firehandom. Mne sa najviac z knižiek páčil výraz, že „zálesák mal ošľahanú tvár“. Raz som preto dlho nastavoval v parku svoju tvár ostrému vetru a podarilo sa! Keď som prišiel domov, sestra Renatka spľasla rukami: “Akú ty máš vetrom ošľahanú tvár!“. Bol som celý uveličený. Filmy s Winnetuom boli vždy vypredané až tak, že naši Cigánski spoluobčania, ktorí sa nezmestili do lavíc, si pokojne posadali na schody. Kino Sputnik bolo plné do prasknutia. No a potom, keď v núdzi sa brániacim cválali na rýchlych koňoch na pomoc ujúkajúci Indiáni s vejúcimi čelenkami a krútiaci nad hlavami tomahawkami, celá sála sa otriasala výkrikmi, potleskom a dupotom. Veru vtedy vznikli také krásne mená pre cigánske deti ako napríklad Ribana Lakatošová, alebo Vinetú Kotlár.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka
(v rukopise)

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.