Založ si blog

Maškarný ples

Na maškarný ples sa všetci chystali doma. Každý si pripravoval masku. Väčšinou to boli princezné, strigy a piráti, alebo rôzne zvieratká. Mne sestra Renatka vymyslela niečo iné. Vtedy som ešte presne nevedel, čo to vlastne má byť. Bola totiž nedávno predtým v Tatrách na školení a boli ta s nimi aj francúzski študenti, ktorí mali so sebou aj rôzne dobroty. V tom čase pred rokom 1969 to boli pre nás veľmi atraktívne veci. Farebné obaly a vrecúška si preto pekne vzala so sebou. A vymyslela to tak, že urobila veľký papierový valec, nalepila naň tie farebné obaly. Do valca som sa navliekol ja, na hlavu mi dala čapicu z alobalu (koľká to vešetecká prezieravosť), na tvár škrabošku a maska bola hotová.

V deň konania Maškarného plesu to bola v Kultúrnom dome veľká sláva. Deti sa zoraďovali pred vstupom do sály a za zvukov rôznych veselých sovietskych pesničiek vstupovali do sály. Bol som rád, že som mal škrabošku, lebo som sa dosť hanbil. V sále sme chodili do kruhu ako dáke somáriky. Všade plno smiechu, žartov, výkrikov.

Potom konečne prišlo očakávané vyhodnotenie. Prvou cenou bol Diplom, vrecúško cukríkov a ešte čosi. Začalo sa od štvrtého miesta. Bol to Jano, ktorý bol za piráta. Na treťom mieste skončila Dianka, ktorá bola za družstevníčku. A vtedy na moje veľké prekvapenie na druhom mieste vyhlásili mňa. Bol s tým trocha problém, lebo nevedeli, ako moju masku nazvať, ale uznali jej originálnosť. Dnes už viem, že to bol vlastne reklamný stĺp. Vzhľadom na to, že sme žili v socialistickom Československu, to bola dosť veľká opovážlivosť. Bolo to však v roku 1968, tak sa ešte dalo všeličo. Prvé miesto získala Anička, ktorá mala perfektnú róbu akejsi princeznej. Hm. Anička bola dcéra riaditeľa základnej školy a jej maska bola požičaná z divadla. Mňa to však netrápilo, bol som celý rád,keď som mohol konečne z toho papierového valca celý spotený vyliezť a utekal som von za chalanmi, rozdeliť sa s mojou cenou.

.:.
Anton Pižurný
2.1. 2018
BIELA SKRINKA
(úryvok)
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.