Založ si blog

Korene Maríny

Mladý študent Braxatoris z Krupiny sa zamiloval do svojej rovesníčky Pischlovej z Banskej Štiavnice. Vznikla z toho najdlhšia ľúbostná báseň menom “Marína”.

Títo dvaja mladí ľudia (Andrej študoval na evanjelickom Lýceu a Marína na Dievčenskej škole) sa do seba krásne zaľúbili, ale ich láske nebolo dopriate naplnenie. Andrej odišiel študovať do zahraničia a Marínu rodičia prinútili vydať sa za bohatého pernikára.

Keďže im nebolo dopriate byť spolu, (na dom v Banskej Štiavnici, kde bývala Marína, som umiestnil Pamätnú tabuľu a Zámky lásky) napadlo mi, do Botanickej záhrady, kde je busta Andreja Braxatorisa Sládkoviča, dať aj podobizeň jeho milovanej Maríny, aby aspoň po smrti boli takto spolu. A práve vtedy sa z jedného stromu oproti buste zlomila jeho koruna. To bola moja chvíľa! Veď z toho kmeňa by sa mohla vyrezať socha Maríny, skvelých rezbárov je v Štiavnici dosť! Andrej a Marína by takto mohli hľadieť priamo na seba v nádhernej scenérii Botanickej záhrady. Zašiel som za správcom záhrady a vysvetlil som mu svoj zámer. Páčil sa mu, ale povedal, že si ešte musí niektoré veci preveriť. A veru preveril si!

Zistil, že z toho kmeňa sa socha nemôže vyrezať, pretože by sa tým porušil zákon, ktorý zakazuje vyrezávať z dreva, ktoré ešte “žije” teda je spojené so zemou koreňmi.

Mne sa práve to, že socha Maríny by bola koreňmi spojená so štiavnickou zemou oproti Sládkovičovej buste, páčilo najviac.

Nuž, táto myšlienka pomaly vyhasínala, až som jedného dňa v Botanickej záhrade našiel ten kmeň stromu bez koruny na zemi, spílený na kusy.

Andrej je stále v Botanickej záhrade v objatí obrovských sekvojovcov mamutích osamotený…

.:.
Anton Pižurný

foto autor

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.