Založ si blog

Ako som zachránil električku

Keď som bol ako malý chlapec po prvýkrát v Bratislave, bolo to dosť ťažké. Nechcel som, aby všetci videli že nie som odtiaľ, ale z malého mestečka na juhu, preto som sa snažil tváriť úplne ľahostajne, ako všetci ostatní. Fascinovala ma mestská doprava, viezol som sa po prvýkrát električkou. Jedna mala asi meškanie, lebo jej šofér uháňal ako blázon. Električka letela po koľajniciach a vyzváňala, akoby boli Vianoce. Možno sa šofér ponáhľal na rande, ale skôr sa mi zdalo, že má vypité. Na jednej z dlhých zákrut to rozpálil tak, až sa električka celá nahla a so škripotom vyberala zákrutu. Vtedy som si pomyslel, že sa prevrátime, že spadneme nabok a bude z toho veľké nešťastie. Stál som v nej a kŕčovito som sa držal tyče. Všimol som si, že všetci ľudia sú nahnutí na tú stranu, kam sa nakláňala električka. A to podľa mňa nebolo dobré. Spomenul som si, že som videl v televízore, ako sa na pretekoch sajdkár spolujazdec vždy nakláňa na opačnú stranu, ako ide motorka, aby to vyvažoval. A tak som sa aj ja naklonil na opačnú stranu ako všetci ostatní. Kolesá električky škrípali o koľajnice, až som si – neviem prečo – spomenul na zubára. Silno som sa držal tyče a úporne som sa nakláňal opačne. Vyšlo to! Zákrutu sme nakoniec úspešne vybrali a potom nás čakala už len rovná cesta.

Dodnes si myslím, že keby som sa vtedy nenaklonil opačne, mohlo sa stať nešťastie. Ale ja som zachránil mnohých ľudí, iba o tom nikto nevedel.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.