Založ si blog

Fuj, Slovan!

…Loptové hry sa gúľali mojím detstvom v rôznych podobách. Najskôr to samozrejme začalo futbalom, v ktorom som bol ale dosť veľké drevo. Keď som však u sestry v Bratislave videl v televízore legendárne finále Majstrovstiev Európy vo futbale, keď sa pri Panenkovom víťaznom “padáčiku” do nemeckej brány zatriasol na Kramároch celý panelák a kapitán nášho mužstva bol Slovanista Anton (ako ja) Ondruš, bolo jasné, že budem slovanistom. Vtedy sa klub volal “Slovan CHZJD”. Aj v našej triede prebiehali veľké boje medzi fanúšikmi Slovana Bratislava a Spartakom Trnava. Zapojili sa do nich dokonca aj dievčatá, ktoré usilovne písali lístočky: “Fuj Slovan, hurá Spartak!” a naopak. V našom reprezentačnom mužstve ČSSR vo futbale, ktoré sa stalo Majstrom Európy v roku 1976 v Belehrade, však hralo sedem členov Slovana Bratislava, tak nebolo o čom.

Keďže sme bývali neďaleko futbalového štadiónu smerom k Hronu, začali sme potajomky s kamarátom Jankom trénovať. Spomínali sme aj na to, ako sa na našom štadióne raz uskutočnil veľký zápas medzi reprezetantami Maďarskej ľudovej republiky a domácim mužstvom. V tú nedeľu bolo na štadióne nášho mestečka a v jeho okolí strašne veľa áut a ľudí. Domáci fanúšikovia s pivom v ruke v ošiali revali “Hajrá”, ale keďže to bolo po maďarsky, nevedeli sme, komu vlastne “drukujú”. Zápas sa nakoniec skončil nerozhodne. Mne sa to však nezdalo celkom s kotolným poriadkom, pretože som videl maďarských hráčov ako sa smiali, padali stále na trávnik. Myslím si, že tú remízu zahrali naschvál.

Najlepšie sa nám trénovalo podvečer, keď už na štadióne nikto nebol. Kopali sme si jedenástky. Raz bol brankár on, raz ja. Janko povedal, že naše tréningy musia byť aj o kondičke a tvrdil, že musíme preto trénovať beh a hneď sa do toho pustil. Hoci mne rodičia kúpili krásne nové kopačky, Janko bol vždy lepší a tak ma preto po čase táto loptová hra pomaly prestala baviť. Janko to dotiahol až medzi dorastencov.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka
(úryvok)

foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.