Založ si blog

Hadžové žúry u Evy

SPOMIENKA NA KMECIAKA (1)
(“Hadžové” žúry u Evy)

Ivan Kmeco bol známou postavičkou žilinského undergorundu v časoch hlbokého socializmu. Skamarátili sme sa cez Táňu, moju spolužiačku zo Žilinského gympla, často sme sa s Ivanom stretávali či už v Žiline, alebo v Bratislave.

Pri fľaši vína sme písavali spoločne básne, časť on, časť ja. V Žiline bola našou základňou krčma “Na bráne”, tiež “Domec (Dom odborov)”, “Bodega” alebo “Grand”, do ktorého sme chodievali na tatarák a červené víno (v tom čase nás porcia pre štyroch a liter vína vyšla na 17 korún Československých, na dnešné eurá cca 60 centov) ak bolo peňazí viac a chceli sme sa dobre najesť, tak do “Dubnej skaly” a samozrejme “Športka”, kde Ivan zaviedol na tie roky priam revplučnú novinku. Keďže v tom čase neboli mobily a zháňanie kamarátov po krčmách bolo niekedy dosť náročné, Ivan zavesil pri dverách zápisníček s ceruzkou, kde si každý mohol napísať, kde a o akom čase sa práve nachádza.

V Bratislave sme trávili veľa času u mojej vtedajšej frajerky Evy Kováčovej (pôvodom z Hnúšte) slávnej to poetky, autorky niekoľkých básnických zbierok (Striedavo oblačno, Zastavenie v čase a Vážne vášne, ktoré boli aj o mne a vydanie ktorej sme náležite oslávili) favoritky národného umelca Vojtecha Mihálika. Bola odo mňa o dosť staršia (ja som mal 19 rokov), bývala na vtedajšej Fučíkovej ulici číslo 5, hneď vedľa Reduty. Pracovala v kultúrnom oddelení redakcie denníka Pravda na Štúrovej ulici, ja som študoval Knihovnícku nadstavbu v Krasňanoch. Jej kolegom bol napríklad básnik a redaktor Rudolf Čižmárik, ktorý nás v ich kancelárii veru aj načapal v najnevhodnejšej chvíli. Takto sme poľudšťovali tie strohé komunistické priestory.

Ivan bol tiež do Evy, ale on iba platonicky. Boli to nezabudnuteľné chvíle, keď Eve prišiel honorár a začali naše umelecké happeningy u nej v kuchyni, kde sme sa zišli viacerí (ich mená zatiaľ nebudem spomínať) Ivan hral na gitaru, alebo zo starého gramofónu hučal Marian Varga, Eva varila svoju legendárnu “hadžu”, ktorú pripravovala tak, že do veľkého modrého hrnca “hádzala” všetko uvariteľné, čo jej prišlo pod ruku. Hlavné bolo, aby s tým nebolo veľa roboty a aby toho bolo dosť.

S Ivanom sme jej zložili napríklad aj toto blues. “Je noc a ticho. A v múzeu citov majú dnes zavreté. A pani Eva nechce s nami piť, musíme sa ísť obesiť.”
Samozrejme v kuchynke pri Redute sa nás tlačilo vždy viac a keďže sme všetci písali poéziu, škoda, že sa z tej doby nič písomné nezachovalo.

.:.
Anton Pižurný
10. marca 2018

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.