Založ si blog

Moc kultúry a kultúra moci

Naša krajina úspešne napreduje. Zlepšujú sa vraj všetky ekonomické ukazovatele. Máme teda možnosť podporovať aj napohľad taký nedôležitý sektor, akým je kultúra. Či je to tak, to môže najlepšie posúdiť občan. Napadá mi kacírska myšlienka, že ekonómovia si možno uvedomujú, že kultivácia obyvateľstva má za následok pokles ekonomického rastu, keďže čím viac sa tovaru predáva, tým sú vyššie zisky. No a u nás sa darí najmä masovej kultúre. Najväčší dopyt je predsa po masovej jednoduchej konzumácii kultúry a toho sa treba držať. Čo tam po nikým nepochopených výronoch hŕstky intelektuálov! Je to pre nich len strata času a zisku. Najväčší zisk je predsa z hlupáčikov, ktorí masovo konzumujú všetko, čo sa im predloží.

Vidieť to aj na nekultivácii spoločenského priestoru. Toľko vulgarizmov, vzájomnej nevraživosti a brutality v komunikácii nielen na sociálnych sieťach, ale aj v reálnom živote, tú hádam nikdy nebolo. Nehovoriac o tom, že slová strácajú svoj pôvodný význam, že “čestné slovo” je už len smiešny výraz v starých knihách. Politik už nie je tým, kto slúži ľuďom, ale persóna, ktorá sa každým slovom a činom snaží vybojovať a obhájiť iba svoj vlastný prospech. Samozrejme aj tu ešte existujú svetlé výnimky, ale akoby ich ubúdalo.

Moc kultúry a kultúra moci sú spojené nádoby. Už dávno sa hovorí o tom, že ľudia “chodia do politiky” iba ako za dobrým biznisom, do ktorého vchádzajú v podstate ako nímandi a odchádzajú ako milionári. Keby tak odchádzali aj ako milionári ducha… Možno sa časom na nich nalepí aspoň vrstvička navonok kultivovaného správania, pragmatické mimikry, pretože by sa chceli podobať aj na tých, ktorým z bagandží netrčí pozlátená slama. Ich preukrutne drahé hodinky však čas odmieravajú všetkým rovnako a pohrebné rúcha veru nemajú vrecká…

.:.
Anton Pižurný
16.4. 2018

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.