Založ si blog

Dansko Stravnica

Začiatkom deväťdesiatych rokov, kedy na Slovensku vznikali nové médiá raketovou rýchlosťou, nové rádiá, noviny a časopisy, sme aj my v Banskej Štiavnici založili vlastné periodikum, ktorému sme dali meno “Banskoštiavnické Okno”. Boli to vzrušujúce časy, kedy ešte slovo “pluralita” nemalo pejoratívny nádych, kedy sme každé slovo aj dvakrát skontrolovali, aby v tlačenej podobe neboli gramatické, ani štylistické chyby.

O jazykovej a gramatickej zdatnosti súčasných médií sa radšej nebudem zoširšia vyjadrovať, stačí ak napíšem, že je bežné, ak najmenej raz do týždňa môžeme vidieť v najsledovanejšej televízii v hlavnom vysielacom čase v titulkoch hrubicu ako hrom, o nespisovných výrazoch, ktorými sa priam hmýria vyjadrenia nielen “bulvárnych novinárov” ani nehovoriac. Právom preto zľudovel istý status, ktorý som našiel na sociálnej sieti: “Nje je dvoležitá gramatyka, ale opsach”.

V pionierskych časoch médií po roku 1989 to bolo vskutku zaujímavé. Zoznámili sme sa s mnohými novými ľuďmi, o ktorých existencii sme dovtedy nemali ani potuchy. Aj zo zahraničia. Takto sme raz hostili v Banskej Štiavnici kolegov novinárov z Holandska. V kaviarni “Jašteričky” sme ich naučili piť slovenskú borovičku, ktorá im veľmi chutila. Ale naše stretnutia boli aj pracovné a preto nám sľúbili, že nám neskôr pošlú materiály, ako u ich fungujú grantové schémy na tvorbu periodickej tlače.

Tak sa aj stalo. Po dvoch týždňoch nám prišla z Holandska hrubá obálka. Kolega Peter mi ju podával s úsmevom, že naši priatelia to asi s tou borovičkou trocha prehnali. Bola na nej napísaná adresa našej redakcie, P.O. Box a ako mesto – Dansko Stravnica. Bizarne napísané meno mesta, ktoré znelo takmer po srbsky, nás poriadne rozosmialo.

Napriek všetkému nám našu obálku z Holandska doručila Pošta v poriadku a ja si na toto vždy spomeniem, keď začujem v meste Banská Štiavnica po holandsky hovoriach turistov…

.:.
Anton Pižurný
28.4. 2018

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.