Založ si blog

Kufor Karla Gotta

Začiatkom sedemdesiatych rokov to vyzeralo na našej hudobnej scéne zaujímavo. Jediná stanica, ktorú sme vedeli chytiť – Československý rozhlas – vysielala pesničky vo väčšej miere výhradne zo socialistického tábora – naše, sovietske, nemecké, poľské a maďarské, tie však pomenej.

Istá pani mala vtedy natoľko rada československých spevákov, že svojim trom dcéram dala krstné mená Helena, Jarmila a Paulína (podľa speváčok Vondráčková, Novotná a Filipovská).

Jedným z ukážkových pilierov popmjúzik bol aj istý čas slávny „americký imigrant“, lámač ženských sŕdc Dean Reed. Až kým neprišli na to, že milý Deán bol špiónom.

Vondráčková, Zagorová, Neckář z českých spevákov, Duchoň, Laiferová a Kostolányová zo slovenských, a ďalší, to boli trblietavé ikony socialistickej hudobnej produkcie. Nikomu nevadilo, že bola celkom bežná prax ukradnúť zahraničný hit, otextovať ho v češtine alebo v slovenčine, samozrejme bez zaplatenia autorských práv. Tieto prachsprosté krádeže si obhajovali tým, že ide o „remake“, čiže o prerábky pôvodných verzií. 

🙂

Nuž ale jednoznačne najväčšou hviezdou bol až dodnes populárny Božský Kája Gott. V časoch jeho začiatkov išli oči stĺpkom jeho fanynkám, ktoré pri jeho produkcii omdlievali, skoro ako fanynky Beatles.

A tento „idol dívčích srdcí“ raz dokonca koncertoval aj v Želiezovciach na juhu Slovenska. Bola to veľká udalosť. Božský Kája sa však odmietol ubytovať v miestnom hoteli Hron a preto mu našli privátne ubytovanie v dome rodiny Pomothyových. A ich Eva bola kamarátkou s mojou sestrou Beatkou. Nuž, pokušenie bolo veľké a dievčatá veru neodolali, keď mal Karel Gott zvukovú skúšku v Kultúrnom dome. Potajomky sa vplížili do Karlovej izby a vo vytržení otvorili Jeho kufor. Mal v ňom rôzne propiety, ktorým vládli vtedy jeho obľúbené „žabó“, teda ozdobné krajované goliere. Bol to pre ne najemotívnejší kultúrny zážitok tých čias. A moja druhá sestra Renatka sa dostala po koncerte až ku Karlovi, ktorý sa jej podpísal priamo na ruku. Možno tam má ten autogram Božského Káju dodnes.

 

.:.

Anton Pižurný

BIELA SKRINKA

Chlapci zo Schubertovej ulice

(kniha vyjde koncom leta)

Foto Dean Reed. a.a.

 

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.