Založ si blog

Tehla v posteli

Môj dedo bol naozaj fajný pánko. Mama mi hovorila, že keď bola malá, hned skoro ráno ju posielal po čerstvú vodu k „Samaritánke“, čo bola studnička v kaplnke s čerstvou vodou, ktorá stekala zo Sitna. Bola však niekoľko kilometrov od Prenčova, až skoro celkom pri Svätom Antone. Mala čo robiť, aby ju priniesla, stihla pomôcť v domácnosti a ešte aj ísť do školy. Učievala sa s knihou pri otvorených dvierkach kachlí, horiace polienka jej pritom svietili, kedže vtedy ešte nebola elektrina. Ale robila tak aj po zavedení elektriky, lebo ňou bolo treba šetriť. Mama aj tak patrila medzi najlepšie žiačky.

Dedo aj starú mamu – jeho manželku – dokázal riadne dirigovať. Ešte šťastie, že moju mamu mala rada jej otcova mama. Dokonca až tak, že v chladných dňoch spávali spolu v posteli dávala jej do postele k nohám zohriatu tehlu.

Aj ona mala ťažký život, ale o to mala lepšie srdce. Kedysi to tak bolo… Dnes? Hm…

(Na fotografii je môj prastarý otec, ktorý bol tiež obuvník, s rodinou. Môj dedo – šuster je vpravo, v klobúčiku. Vľavo je jeho brat Jozef. Dievča dolu je ich sestra Mária, neskôr „totka Strakojo“. Moja prastará mama má všetko napísané v tvári. Fotografiu som si požičal z knihy: PRENČOV Stopy v histórii.)

.:.
Anton Pižurný
SPRIADANIE MYŠLIENOK

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.