Založ si blog

Sitniansky vatrár

Chodníček od Počúvadlianskeho jazera na Sitno je tajuplný a magický. Vyzerá to spočiatku ako celkom obyčajná cestička v lese, ale keď som si spomenul na všetky povesti, ktoré som o Sitne čítal, veruže moja fantázia riadne pracovala. Na začiatku je pekná studnička a dreveným domčekom. Od nej sme sa onedlho dostali až na slávnu Tatársku lúku. Andrej Kmeť na nej urobil viacero sond, a našiel množstvo nielen pravekých predmetov. To bola lúka na ktorej táborili Tatári, keď chceli dobyť Sitniansky hrad. Priamymi útokmi sa im to nedarilo. Dlho ho obliehali, chceli obrancov hradu vyhladovať. Ale tí si na nich vymysleli lesť. Pozbierali posledné zvyšky múky, upiekli z nich veľký koláč a ten potom zhodili do tatárskeho tábora. Tatári si pomysleli, že obrancovia majú ešte veľa zásob jedla a onedlho odtiahli spod hradu.

Kráčal som po tej lúke ku strmým dreveným schodom, ktoré viedli už popri vysokých skalách na samotný vrchol Sitna a myslel som aj na Andreja Kmeťa, pre ktorého bolo Sitno druhým domovom.

Keď som sa konečne postavil na bralo, ktoré bolo na mieste, kde kedysi stál hrad, zahľadel som sa na juh, ponad dedinku Prenčov. Predstavoval som si, ako tam Sitniansky vatrár pred stáročiami tiež takto hľadieval ku Krupinskej vartovke, či ešte nehorí výstražná vatra, ktorá dávala signály, že na juhu sú turecké, alebo tatárske vojská, aby aj on na Sitne zapálil vatru, ktorú by videli na Pustom hrade nad Zvolenom. Bol to veľmi silný pocit. Taký silný, že som omnoho neskôr desať rokov vydával v Banskej Štiavnici časopis Sitniansky vatrár, nazvaný podľa povesti Jozefa Horáka.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka
foto Lubo Lužina

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.