Založ si blog

Dvorný fotograf Beatles

RODNÝ DOM FOTOGRAFA BEATLES V BANSKEJ ŠTIAVNICI

Dežo Hoffman sa narodil 24.mája 1912 v Banskej Štiavnici, v židovskej rodine, pričom bol jedináčik. V Štiavnici žil krátko, mal iba tri roky, keď sa po smrti otca Lajosa jeho matka Kornélia odsťahovala do Žiliny. Bola zrejme podnikavá, keďže v parku pri železničnej stanici si otvorila novinový stánok. A nie hocaký, išlo o prvý kiosk, v ktorom sa nepredávali len noviny a časopisy, ale aj knihy. Tento moment silno zapôsobil na Dežovo vzdelanie. Prerušil strednú školu, aby po návrate z Piešťan, kde si odkrútil vojenčinu, sa od roku 1930 u pána Biela v Žiline vyučil za typografa. Dežo, posilnený silným vnemom k obrazu, sa postupne prepracovával k výjavom spoza objektívu.

Aký vlastne bol Dežo Hoffmann? Čím zaujal ako fotograf i človek? Prečo žal úspech za úspechom – ak prejavom triumfu fotografa je už sám fakt, že zmyselná ikona sexapeelu Marilyn Monroe či sám veľký „Frankie Boy“ – Frank Sinatra sa neunúvali osloviť Deža, aby vyhovel ich záujmu pózovať mu pred objektívom v Londýne?! Nie fotograf sa prosíkal – to legendy intervenovali, ponúkali sa. A čo z jeho drám – vojnových, súkromných i pracovných – pričom mnohé v osudových kontextoch – zostalo nedopovedané, neodhalené, zamlčané?

A prečo – napriek ohromujúcemu hudobnému posolstvu Beatles, Rolling Stones, Shadows, Easybeats, Kinks, Herman´s Hermints, Hollies, Pink Floyd, Animals, Cliffa Richarda, Jimmyho Hendrixa, Boba Marleya, Duke Ellingtona, Louisa „Satchmo“ Armstronga a ďalších velikánov, ktorých Dežo fotil a spolupracoval s nimi, zostáva štiavnický rodák, ktorý k Slovensku nikdy nezľahostajnel (s hŕstkou priateľov z bratislavskej branže šoubiznisu permanentne komunikoval, aby potom Bratislavskú lýru nielen fotil, ale na ňu lanáril vtedy pre východnú Európu exkluzívne hudobné veličiny typu Cliffa Richarda, kapely The Shadows, bosonohej Sandy Shaw, pričom duch slovenskosti si velebil aj súkromnými priateľskými putami), zostáva pre väčšinu Slovákov jediný oficiálny dvorný fotograf Beatles neobjavený, nedocenený, dokonca neznámy?

.:.
foto a.a.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.