Založ si blog

P r a n i e . . .

PRANIE BIELIZNE

 

V čase môjho detstva (1930 – 1940) nebola v našej dedine elektrika, neboli vodovody, ani iné vymoženosti a pomocníci dnešnej doby. Právalo sa na potoku, a to, že to nebola taká jednoduchá robota, to priblížim v tejto časti mojich spomienok.

 

Spodného prádla z domáceho plátna sme mali dostatok, preto ho v zime neprali. Povykladali ho na padláš a potom na jar ho prali naraz. Lepšie povedané „zvárali“. Na tento účel slúžila vysoká drevená nádoba na troch nohách – zvarák. Na dne mala malý okrúhly otvor. Večer pred zváraním sa do zvaráka naukladalo všetko prádlo. Na spodok sa poukladali konopné pradená a postupne všetko prádlo. Zatiaľ v kotli pri zvaráku sa hriala voda. Kúrilo sa pod kotlinou. Jemný popol z dreva sa vysypal do vrecka, ktoré sa ponorilo do vody. Keď voda zovrela, zalialo sa ňou prádlo vo zvaráku a nechalo sa odmáčať do rána (otvor na dne zvaráka bol otvorený).

Na druhý deň sa tento proces zopakoval, ale s tým rozdielom, že sa voda zo zvaráka vypúšťala. Vrecko s popolom ostávalo po celý čas v kotli, čím sa vlastne vytváral lúh z popola, ktorý mal bieliacu schopnosť. Po poslednom zaliatí sa prádlo nechalo vychladnúť a potom sa išlo prať do jarku na Čistú vodu. Bola to skutočne čistá voda.


V koryte tohoto potôčika sa spájali tri pramene, vytekajúce spod Sitna: Nemcov potok, Babí potok a Bardínovský potok. (V oblasti Bardínovej našiel kňaz a učenec Andrej Kmeť ľudskú čeľusť s prirastenou kovovou zámkou). Sú to ich oficiálne názvy. Bol to pomerne malý potok, preto sa uprostred koryta vytvoril „žump“. Povyberali sa väčšie kamene, z ktorých sa urobila akási hať a tým vznikla priehrada plná čistej vody. Do nej sa postavil prací stolec a na ňom položené prádlo sa bilo – plieskalo piestom. Stolec bola dosť široká doska z mäkkého dreva, na jednej strane s dvomi zadnými nohami šikmo postavená vo vode. Piestom sa špliechala voda na prádlo a nasledovným „bitím“ piestom sa špina z prádla uvoľňovala. Dievčence mali piesty pekne vyrezávané. Potom sa prádlo vo vode dobre vypláchalo, vyžmýkalo a rozložilo sa po okolí uschnúť. Po usušení bolo krásne biele. Žiadne moderné prechemizované pracie prostriedky by ho tak krásne nevybielili. Spodné sukne „gecele“ z kúpeného plátna sa „krochmelili“ (škrobili) haluškovinou. Voda, v ktorej sa varili zemiakové halušky sa rozriedila obyčajnou vodou a to bol krochmeľ – škrob.


Menšie kusy prádla, hlavne farebné, sa právali častejšie. Doma sa prádlo pralo v drevenom korýtku horúcou vodou s šichtovým mydlom (sapúnom). Pláchalo sa na potoku a to aj v zime. Do ľadu nad vodou si ženy urobili priehlbeň a pláchali v ľadovo studenej vode. Na zohriatie rúk si priniesli horúcu vodu v mliečniku, v ktorej si ruky občas zohriali.


Sú to už len spomienky. Moja mamka nedávno oslávila 90-tku, ale reumu v rukách nemá, hoci dlhé roky právala týmto spôsobom.

 

 

(c) Janka Pižurná
SPRIADANIE MYŠLIENOK

pranie

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.