Založ si blog

Na dne nájdeš nádej

Zbierka poézie Antona A. Pižurného Pandorina skrinka, uzrela svetlo sveta na konci uplynulého roka v štiavnickom vydavateľstve Paradajz ako jej druhé doplnené vydanie. Prvé vydanie z roku 2013 bolo limitované. Knihu poézie ilustrovala Mária Šefferová, fotografie autor, Oľga Kuchtová a Miroslav Doletina, ktorého pôsobivá fotka je aj na jej obálke.
Iva Kadlečíková v doslove napísala, že na dne Pandorinej skrinky je nádej. Celkom s ňou súhlasím. Vo veršoch básnika nájde čitateľ niečo, čo iskrí, čo nehrá falošne, čo mení púšť na záhradu a človek má pocit, že sa ocitol opäť v normálnom svete, kde každé slovo má svoj pravý význam a hodnotu.
Kde na dne skrinky nenájde balast, ale živé slovo, oslavujúce lásku. Nenájdu sa tam hrubé či oplzlé výrazy, tak poplatné tejto dobe, ale slovo čisté a také silné, že neberie ale dáva a pôsobí blahodárne aj na nemilovníka poézie. Básne majú krásne rýmy, v dnešnej dobe tak zaznávané a čo je veľmi sympatické, čitateľ tu nájde aj milú hru so slovíčkami. Láskou nás opása aj opája takmer každý verš a ostáva v človeku pocit ľahkosti a skutočnej nádeje. Nádeje, že ak sa ešte rodia takéto básne, svet nie je stratený.

A ako v tej istej knihe napísal už nebohý spisovateľ Ivan Kadlečík „Pred nami sú rieky času, netreba sa báť.“

Naozaj sa netreba báť, na dne Pandorinej skrinky nenájdete zakázanú 13. komnatu s rozsekanými hnátmi a potokmi krvi, ale nežnosť a príjemný pocit, ako keď vás v sparnom lete ovanie osviežujúci vánok.

Antonovi Pižurnému sa podaril husársky kúsok. Vrátil poéziu tam, kam patrí. Na chvíle sviatočné i tie obyčajné, aby z nich také urobila. V mene milovníkov skutočne dobrej poézie mu poblahoželajme.
(c) Oľga Kuchtová

pandiora-tri

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.