Založ si blog

Zimné športy

Jediný trocha väčší kopček v našom mestečku bol v Schubertovom parku pod kaštieľom Esterházyovcov. Boli na ňom dlhé rady lavičiek, ktoré viedli až dolu k potoku a za ním bolo postavené veľké pódium, kde sa konávali koncerty. Videl som na ňom napríklad koncert maďarskej bigbítovej skupiny Bergendy, sovietske Vesjolyje devočky (tie nás tak očarili, že sme im s Ďurim Benkom dokonca napísali list, kde sme od nich pýtali fotky s podpismi. Ale list sme poslali do Rostocku, namiesto do Rostova a tak sa nám nakoniec naša korešpondencia vrátila s pečiatkou „Adresát neznámy“), Nora Blahová tam spievala jej Bronzové leto a zboku amfiteátra som videl, že predtým ako vystúpila svojimi dlhočižnými krásnymi nožiskami na pódium, rýchlo sa prežehnala.

Bývali tam aj folklórne slávnosti „Csemadok“, kedy bol park plný stánkov a hudobníkov a tanečníkov. Raz tam prišiel aj folklórny tanečný a spevácky súbor z Dunajskej Stredy, kde so svojou staršou sestrou Helenou prišla aj jej mladšia sestra Jarka…

Bolo to vzrúšo, lebo sme bývali blízko a do nášho dvora sme všetky hudobné produkcie jasne počuli a mali sme to zadarmo. Park vtedy žil rušným životom a nebol taký smutný a opustený, ako je dnes. Lavice a pódium boli zlikvidované.

Ale vtedy to bol náš raj, kde sa asi ako na jedinom mieste v Želiezovciach dalo aspoň trocha lyžovať. Po tom biežku popri laviciach sme sa spúšťali až dolu k potoku a veruže sa raz stalo, že som skončil až v ňom.

Naše prvé lyžiarske výkony boli asi dosť komické, lebo naši mi kúpili obrovské lyže značky Artis a lyžiarske topánky som mal len také najlacnejšie bagandžoidné. Ale zažili sme si aj tak na tom briežku veľa krásnych chvíľ. Najviac sa mi páčilo nočné lyžovanie, keď som sa sám v prítmí parku, osvetlenom len jednou lampou, šmýkal v mrazivom tichu. Urobili sme si dokonca aj malý skokanský mostík a ako vo vytržení sme leteli vzduchom asi sekundu. Neskôr som si zohnal aj lyže bežky a bol to nádherný pocit, vo vlastných koľajách sa s tichým šúchaním pohybovať medzi platany a iné exotické stromy parku Franza Schuberta v Želiezovciach.

Ale vyplatilo sa nám to, pretože keď sme potom boli zo Základnej deväťročnej školy na lyžiarskom zájazde v Mlynkoch Dedinkách, boli sme s Ďurim zaradení do prvého družstva…

.:.
Anton Pižurný
BIELA SKRINKA

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.